c S

Slovenski študentje in predavatelji CEU za ohranitev univerze

13.04.2017 07:59 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Več deset nekdanjih in sedanjih slovenskih študentov, predavateljev in sodelavcev Srednjeevropske univerze (CEU), ki deluje v Budimpešti, so danes opozorili na pomen in akademsko odličnost te univerze, hkrati pa izpostavili grobost napada nanjo z novim madžarskim visokošolskim zakonom.

Slovenski študentje in sodelavci CEU so pripravili poziv in izjavo o podpori zasebni ameriški univerzi v Budimpešti, ki jo je ustanovil milijarder George Soros, ter jo poslali predsedniku republike Borutu Pahorju, predsedniku vlade Miru Cerarju, poslancem Evropskega parlamenta in drugim višjim predstavnikom Slovenije.

"Pristojne pozivamo, da v skladu s temeljnimi vrednotami, na katerih sloni projekt evropske integracije in ki so države Srednje Evrope vodile k prehodu v demokratično ureditev, storijo vse za zagotovitev akademske svobode v vseh državah članicah," so zapisali v izjavi.

Kot so izpostavili, je CEU pomembna tudi za Slovenijo, saj omogoča vključevanje Slovencev v mednarodno akademsko sfero. Njeno zaprtje ali selitev iz regije pa bi imelo negativne učinke v Sloveniji.

"Pomen CEU daleč presega nacionalni značaj in njen obstanek je v vitalnem interesu srednjeevropske, torej tudi slovenske znanosti, družbe in gospodarstva," so še zapisali.

Med podpisniki izjave so poleg nekdanjih in sedanjih študentov, profesorjev in sodelavcev univerze tudi novinarji in pisatelji Nataša Briški, Drago Jančar in Miha Mazzini, nekdanji ministri Jernej Pikalo, Dimitrij Rupel in Žiga Turk ter filozof Slavoj Žižek.

Madžarski parlament je prejšnji teden sprejel nov visokošolski zakon, ki ga je že podpisal madžarski predsednik Janos Ader. Nova pravila uvajajo stroge omejitve za tuje univerze. Tiste, ki niso iz Evropske unije, ne bodo mogle več podeljevati madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav. Pogoj bo tudi delovanje tovrstnih neevropskih univerz tudi v njihovi matični državi. Gre za pogoj, ki ga Soroseva univerza, registrirana v ZDA, ne izpolnjuje, saj nima kampusa v ZDA.