c S

Država New York prva v ZDA z brezplačnima visokima šolama

11.04.2017 16:04 New York, 11. aprila (STA) - Ameriška zvezna država New York je na pobudo demokratskega guvernerja Andrewa Cuoma potrdila program brezplačnega šolanja na Državni univerzi (SUNY) in Mestni univerzi (CUNY) za študente, ki prihajajo iz družin z letnim dohodkom, nižjim od 100.000 dolarjev.

Šolanje sicer ne bo povsem brezplačno, ampak študentom ne bo potrebno plačevati šolnin, ki na omenjenih univerzah na leto znašajo okoli 6500 dolarjev za štiriletni in okoli 4400 na leto za dveletni študij. Vsi, ki ne živijo v mestu New York, bodo morali še vedno sami plačati stroške stanovanja, ki na kampusih znašajo okrog 12.000 dolarjev na leto in vse druge stroške.

Račun za šolnine bo poravnala država New York, kar naj bi v prvem letu od septembra naprej znašalo 163 milijonov dolarjev. Meja dohodka se bo z leti dvigala in do pomoči bodo v drugem letu programa upravičeni tudi študenti iz družin z dohodkom do 110.000 dolarjev na leto, do leta 2019 pa se bo meja dvignila do 125.000 dolarjev na leto.

Do brezplačnega šolanja so upravičeni le državljani ZDA, begunci in imetniki dovoljenja za delo in bivanje v ZDA. Cuomo je hotel ponuditi možnost tudi nezakonitim priseljencem, vendar ni šlo skozi državni kongres. Študenti bodo morali po končanem študiju delati v New Yorku toliko let, kolikor so prejemali pomoč, sicer pa se jim bo ta spremenila v študentsko posojilo, ki ga bodo morali odplačati.

Potezo države New York je odločno pozdravil lanskoletni demokratski predsedniški kandidat, senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki je med kampanjo obljubljal brezplačno visoko šolstvo po vsej ZDA. Nekaj držav in mest v ZDA študentom že ponuja možnost brezplačnega višjega šolanja, New York pa je prva zvezna država, ki to omogoča tudi za štiriletne programe.