c S

Pet minut za merjenje z vrsto poskusov iz sveta meritev

11.04.2017 14:47 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko bo tudi letos potekal dogodek Pet minut za merjenje. Prikazali bodo več zanimivih poskusov, pri katerih bodo obiskovalci lahko sami poskusili različne fenomene, ki so povezani z merjenji z najrazličnejšimi merilnimi napravami. Dogodek bo potekal 18. in 19. aprila, od 9. do 16. ure.

V akustično gluhi sobi bodo obiskovalci začutili, kako se sliši njihov govor v prostoru brez odbojev, povabljeni bodo tudi v svet avtomobilizma, saj bosta podjetji Elaphe in Dewesoft prikazali najzahtevnejša merjenja v osebnih vozilih na električni pogon, so sporočili iz fakultete.

Predstavili bodo tudi merjenje temperature na daljavo. Obiskovalci bodo videli delovanje termovizijskih kamer in opazovali temperaturno sliko okolice, svojega obraza in različnih predmetov.

Poleg tega si bodo lahko ogledali, kako se spreminjajo temperatura, vlaga in tlak v avli fakultete, preizkusili se bodo lahko v dvigovanju lahke krogle, lebdeče na pišu zraka, pri čemer bodo jakost pihanja določali sami s svojimi mislimi.

Obiskovalci bodo sami po tleh raztresli referenčne smeti in opazovali, kako se izmeri učinkovitost robotskih sesalnikov, izmerili pa bodo lahko tudi slastnost krofov in tako sodelovali v tipični organoleptični meritvi.

V okviru dogodka bodo prikazali tudi merjenja na najvišji ravni, kjer bodo za najtočnejše merjenje temperature uporabljeni merilni instrumenti, kot so precizijski merilni uporovni mostiči, referenčni električni upori, fiksna celica trojne točke vode in standardni platinasti uporovni termometri.

Poleg laboratorijskih bodo prikazali tudi meritve v vsakdanjiku. Tako bodo obiskovalci lahko denimo spoznali pravo resnico o temperaturi v domačem hladilniku ali opazovali, zakaj imajo pečice vgrajene ventilatorje in kako to vpliva na peko sladic ali svinskih reber.

Poleg poskusov bodo ob vsaki polni uri potekala tudi kratka predavanja s področja merjenj, hkrati pa se bo na dogodku predstavilo nekaj najbolj merilno usmerjenih slovenskih podjetij.

Dogodek organizirata Laboratorij za metrologijo in kakovost in Katedra za merjenja in robotiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.