c S

V Radljah ob Dravi tudi uradno odprli večgeneracijski center

11.04.2017 13:29 Radlje ob Dravi, 11. aprila (STA) - Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je danes v Radljah ob Dravi tudi uradno odprla večgeneracijski center z imenom Dogaja se! Center aktivnosti Koroške. To je eden od 15 v Sloveniji in po ministričinih besedah so eden boljših projektov, ki so jih v zadnjem obdobju sofinancirali z evropskimi sredstvi.

Vsi večgeneracijski centri po Sloveniji imajo za izvajanje različnih preventivnih programov socialne vključenosti v petih letih na voljo skupno 8,6 milijona evrov, tako da je za vsakega predvideno okoli 575.000 evrov.

Nosilec aktivnosti radeljskega večgeneracijskega centra je javni zavod ŠKTM Radlje ob Dravi, partner pa društvo Koroški medgeneracijski center Ravne na Koroškem. Pri projektu poleg občin Radlje in Ravne sodelujejo še občine Podvelka, Mežica, Prevalje in Črna na Koroškem ter skupno več kot 40 doslej že pridruženih organizacij in posameznikov, ki sodelujejo pri izvajanju različnih dejavnosti v teh občinah.

V večgeneracijskih centrih so po besedah ministrice povezane lokalne skupnosti in različni izvajalci, ki že delujejo. Večgeneracijski centri po Sloveniji so si med seboj zelo različni, kar je tudi prav, saj nastajajo iz potreb lokalnega prebivalstva, je poudarila ministrica. To so po njenih besedah točke združevanja, kamor ljudje pridejo, ker se v njih dobro počutijo.

Tudi vodja projektov v javnem zavodu ŠKTM Sara Berglez Zajec je poudarila, da imajo v večgeneracijskem centru Dogaja se! vsakemu kaj ponuditi, pri čemer si ustvarjalci programa želijo, da bi udeleženci pridobili čim več znanj, kompetenc, izkušenj, informacij in tudi pomoč, kadar jo potrebujejo.

Župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik pa je poudaril, da je center rezultat tudi večletnih prizadevanj in aktivnosti občine pri pridobivanju različnih nazivov, ki kažejo, da je občina prijazna različnim ciljnim skupinam, s čimer se je občina vseskozi tudi učila medgeneracijskega sodelovanja. "To je rezultat prizadevanj, da postanemo lokalna skupnost, kjer se spoštujemo generacije med seboj," je na prireditvi, na kateri so nastopili otroci in starejši, dodal župan.

Srečko Mlačnik iz Koroškega medgerenacijskega centra Ravne na Koroškem, sicer direktor Koroškega doma starostnikov, pa je izrazil zadovoljstvo, da so partner pri projektu in da bodo lahko pokazali svoje izkušnje pri delu s starejšimi.