c S

S tekmovanjem Popri tretje leto krepili podjetništvo med mladimi

10.04.2017 08:43 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Ta teden so v Novi Gorici na polfinalnem in finalnem delu tekmovanja Popri, ki tretje leto na vseslovenski ravni izbira najboljše podjetniške ideje med mladimi, izbrali zmagovalce letošnjega leta. Ekipa Pika iz Kanala, Medeni butik Č'bela iz Novega mesta in e-Čebelnjak iz Ljubljane so bile ideje, ki so prepričale strokovno komisijo.

V treh kategorijah, osnovnošolci od 7. do 9. razreda, srednješolci in študentje ter mladi do 29 let, je letos tekmovalo več kot 400 mladih s 130 podjetniškimi idejami, so sporočili organizatorji tekmovanja.

V kategoriji osnovnošolcev sta zmagali Maja Laščak in Manca Velišček s spletno aplikacijo Pika, ki bo na enem mestu združevala ponudnike (kmete) in povpraševalce (kupce). Med srednješolci sta komisijo prepričali Raja Kužnik in Rebeka Udvanc z naravno kozmetiko iz čebeljega voska in medu, pridelanega v Suhi krajini, ki zdravi in ščiti kožo pred različnimi vremenskimi vplivi ter pomiri ustnice.

Med študenti pa je najboljšo idejo imel Miha Benedik s pametno tehtnico za spremljanje mase čebelarskih panjev, ki čebelarju omogoča dostop do podatkov in lažje odločanje o ukrepih, ki jih mora izvesti.

Projekt Popri je namenjen spodbujanju inovativnosti in podjetnosti, da bodo mladi v prihodnosti lahko naredili velike spremembe. "Veseli nas, da so izobraževalne institucije, mentorji in profesorji zaznali, kako pomembno je med mladimi spodbujati veščine podjetnosti tekom izobraževanja, na nas pa je, da jim ponudimo te izkušnje kakovostne," je ob koncu projekta dejala vodja projekta Maja Rajer Obid iz Primorskega tehnološkega parka.