c S

Za socialno šibkejše študente 270 evrov spodbude za mobilnost

10.04.2017 08:09 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport od leta 2016 izvaja projekt Mobilnost študentov iz socialno šibkejših okolij, s katerim s pomočjo evropskih sredstev sofinancira dodatne mesečne dodatke za revnejše študente. Trenutno je odprt en poziv do 30. junija, na katerega se lahko prijavijo visokošolski zavodi. Dodatek znaša 270 evrov mesečno.

Od študijskega leta 2016/17 so na ministrstvu na voljo sredstva za spodbudo oz. mobilnost za socialno šibkejše študente v višini mesečnega dodatka 270 evrov. Ta znesek se študentu izplača v celoti pred odhodom v tujino.

S tem želi ministrstvo spodbuditi odstotek slovenskih študentov, ki se odpravljajo na mobilnost v tujino, saj je ta še vedno med najnižjimi v Evropski uniji. Pomemben dejavnik, ki vpliva na odločitev za mobilnost, so namreč finančna sredstva, zato se za mobilnost najmanj odločajo študenti iz socialno šibkejših okolij, so zapisali.

S povečanjem mobilnosti in izkušnjami v tujini študenti po navedbah ministrstva pridobivajo dodatne kompetence, s katerimi se povečuje njihova konkurenčnost na trgu delovne sile po končanem študiju.

Do zdaj sta pogodbo o sofinanciranju na podlagi poziva ministrstva podpisali mariborska in ljubljanska univerza, za primorsko univerzo pa je pogodba že v pripravi. Za slednjo je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v četrtek izdala odločitev o podpori omenjenemu programu za primorske študente. Višina predvidenih sredstev je dobrih 32.000 evrov, 80 odstotkov oz. nekaj manj kot 26.000 evrov prispeva Evropski socialni sklad.

Sicer pa je na ministrstvu v pripravi tudi že nov poziv zavodom za študijsko leto 2017/2018.

Pričakujejo, da bo dodatek za socialno šibkejše v višini 270 evrov na mesec pridobilo okoli 500 študentov iz socialno šibkejših okolij.

Projekt sodi v okvir operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 prek programa Erasmus+, za katerega je namenjeno skupaj do 3,6 milijona evrov.