c S

Slovenska raziskovalka do sredstev na razpisu ERC

07.04.2017 14:09 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Raziskovalka Marta Verginella s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je za svoj projekt pridobila sredstva na razpisu ERC Advanced Grant 2016 za uveljavljene raziskovalce. Gre za prvi tovrstni slovenski projekt v okviru Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) s področja družboslovnih znanosti in humanistike.

Evalvacijski panel za študije človeške preteklosti je podprl njen petletni projekt z naslovom "Post-war transitions in gendered perspective: the case of the North-Eastern Adriatic region".

To je kot omenjeno prvi slovenski ERC-projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike, hkrati pa je Verginella prva slovenska raziskovalka, ki je prejela ta prestižni projekt v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev, so še sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Gre za pomemben uspeh, saj je ERC na tem razpisu financiral le 231 projektnih prijav izjemnih raziskovalk in raziskovalcev izmed več kot 2400 prijav z vsega sveta za izvajanje raziskovalnega projekta v Evropi.

Od začetka delovanja ERC leta 2007 so bile raziskovalke in raziskovalci v Sloveniji s svojimi prijavami uspešni trikrat. Leta 2011 je bila na razpisu za raziskovalce začetnike uspešna Nedjeljka Žagar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, leta 2012 in 2015 pa sta Dragan Mihailović z Instituta Jožef Stefan in Tomaž Prosen z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko pridobila sredstva za uveljavljene raziskovalce.

Kako močna je konkurenca pri razpisih ERC, po navedbah ministrstva ponazori tudi dejstvo, da so v letu 2014 kar trije Nobelovi nagrajenci bili hkrati vodje ERC-projektov. Tudi sicer se vodje ERC-projektov redno uvrščajo med dobitnike najvišjih nagrad v znanosti.

V desetih letih obstoja ERC so raziskovalci in raziskovalke, ki jih je finančno podprl Evropski raziskovalni svet, za svoje delo prejeli šest Nobelovih nagrad, pet Wolfovih nagrad in štiri Fieldsove medalje.

Kot so še zapisali na ministrstvu, je ena od njihovih prioritet znanstvena odličnost, zato aktivno spodbujajo slovenske prijave na razpise ERC. Leta 2010 je tako ministrstvo spodbudilo Javno agencijo za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), da je uvedla komplementarno shemo financiranja dobrih slovenskih predlogov, ki pa niso uspeli pridobiti financiranja ERC. V tem obdobju je bilo podeljenih 21 komplementarnih temeljnih projektov.

Konec lanskega leta pa je ARRS uvedel tudi novo shemo za večmesečne študijske obiske pri nosilcih projektov ERC za potencialne slovenske prijavitelje, kar bo po mnenju ministrstva še dodatno prispevalo k dvigu uspešnosti predvsem pri mlajših.