c S

Začetek izobraževanja za laične točke pomoči za žrtve nasilja v družini in žrtve nasilja zaradi spola

06.04.2017 08:42 Ljubljana, 06. aprila (STA) - V okviru mednarodnega projekta FIRST - Vzpostavitev mreže prvih točk pomoči za žrtve nasilja v družini in žrtve nasilja zaradi spola se bodo danes začele prve izobraževalne delavnice. Udeleženci bodo pridobivali znanja in veščine za pogovor z osebami v stiski ter za nudenje ustrezne podpore in pomoči žrtvam, so napovedali organizatorji.

Usposabljanje je namenjeno sodelavcem točk pomoči za zagotavljanje laične psihosocialne podpore in pomoči žrtvam nasilja v družini in žrtvam nasilja zaradi spola. Vsaka mreža bo povezala vsaj 25 različnih prvih točk pomoči. V Sloveniji bodo te točke šole, vrtci, univerze, družbeno odgovorna podjetja, nevladne organizacije, knjižnice in številne druge ustanove, je pojasnila Katja Matko iz Društva SOS telefon.

Mednarodni projekt FIRST, ki ga vodi ISA institut, združuje partnerske organizacije iz štirih držav: Slovenije (ISA institut, Društvo SOS za ženske in otroke - žrtve nasilja, Skupnost centrov za socialno delo ter B2 izobraževanje in informacijske storitve), Velike Britanije (AIRE Centre), Bolgarije (Center Dinamika) in s Hrvaške (Centar za žene žrtve rata - Center ROSA). Projekt je sofinanciran iz programa Evropske komisije za pravice, enakost in državljanstvo.

Znanje in informacije ter ustrezna usposobljenost so ključni za zgodnje odkrivanje primerov nasilja v družini in nasilja zaradi spola ter za zagotavljanje ustrezne podpore in pomoči žrtvam nasilja. Prav tako so ključni za zmanjšanje škodljivih posledic nasilja, so poudarili v Društvu SOS telefon, ki je partner v projektu. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, želijo s projektom prispevati k izboljšanju kakovosti razpoložljivih virov pomoči za žrtve nasilja in dvigniti raven ozaveščenosti splošne javnosti.

Po besedah direktorice ISA instituta Mateje Štirn je glavni cilj projekta vzpostavitev in usposabljanje nacionalnih mrež prvih točk pomoči, ki bodo delovale kot varne točke za žrtve nasilja v družini in žrtve nasilja zaradi spola. Prav tako bodo zagotavljale širše dostopno laično psihosocialno podporo in pomoč.

Sicer je možnost pridružitve mreži FIRST še vedno odprta za vse zainteresirane organizacije oz. podjetja.