c S

Vlada kljub neusklajenosti koalicije danes o financiranju zasebnega šolstva

06.04.2017 08:41 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Vlada bo danes ponovno razpravljala o predlogu zakona, s katerim bi uresničili ustavno odločbo o financiranju zasebnega šolstva. Koalicija se o tem ni poenotila, zato je danes odprto vprašanje, ali bi utegnila vlada zakon v DZ poslati ob nasprotovanju DeSUS in SD. Na dnevnem redu vlade je tudi projekt za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Vlada je razpravo o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja sredi februarja prekinila oz. o predlogu ni odločala, ker sta mu nasprotovali DeSUS in SD. Odtlej se delovna skupina o vprašanju financiranja zasebnega šolstva ni uspela poenotiti.

Danes naj bi bil na mizi vsebinsko podoben predlog zakona, zato podpore manjših koalicijskih partneric, posebej SD, tudi to pot ni pričakovati. Tako ostaja vprašanje, ali utegne vlada predlog le z glasovi ministrov SMC posredovati v DZ, kjer bi ga lahko podprli tudi SDS in NSi.

Koalicija skupnega jezika doslej ni našla niti glede predloga za ustavno spremembo glede tega vprašanja.

Na dnevnem redu vlade je danes tudi predlog posebnega vladnega projekta za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu ter povečanje kakovosti zdravstvene obravnave. Vlada bo obravnavala še predlog uredbe o metodologiji za določitev višine nadomestila za oteženo redno rabo zemljišč zaradi izvajanja nalog nadzora državne meje ter predlog sklepa o razporeditvi pravic porabe iz tekoče proračunske rezerve Zagovorniku načela enakosti.

Zagovornik načela enakosti, ki se sooča s pomanjkanjem finančnih sredstev, bo danes svojo pisarno preselil pred vladno palačo, kjer bo "kot opomin" vsak delavnik od 9. do 17. ure oz. do izpolnjenih obljub vlade.