c S

Letna konferenca Emuni posvečena zaposljivosti mladih

05.04.2017 10:14 Piran, 05. aprila (STA) - Evrosredozemska univerza Emuni bo gostila svojo letno konferenco, ki je tokrat posvečena zaposljivosti mladih v sredozemski regiji. Na konferenci naj bi oblikovali niz priporočil, namenjenih tako političnim odločevalcem kot tudi akademskemu svetu in gospodarstvu. Udeležence bo nagovorila tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

Emuni dvodnevno konferenco pripravlja v sodelovanju z Unijo za Sredozemlje, tokrat pa se bodo posvetili mladim, zaposljivosti in podjetništvu ter vlogi visokošolskih ustanov pri tem.

Kot ugotavljajo prireditelji, mladi med 15. in 24. letom predstavljajo okoli 30 odstotkov prebivalstva Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike in s tem ponujajo velik potencial za razvoj in krepitev regionalnih integracij. Obenem pa veliko skrb predstavlja brezposelnost mladih, ki je v marsikateri državi dva do trikrat višja kot pri odraslih, to pa s sabo prinaša nevarnost družbene izključenosti. Prav tako je zaskrbljujoča stopnja brezposelnosti med mladimi ženskami.

Najboljši odgovor tem družbenim izzivom je vlaganje v zaposlovanje in družbeno ter gospodarsko opolnomočenje teh skupin, pri čemer ključno vlogo igrajo prav visokošolske ustanove.

Konferenca v tem smislu ponuja edinstveno platformo za regijsko sodelovanje, saj se bodo na njej zbrali politični odločevalci, predstavniki akademskega sveta, gospodarstva in mladih s ciljem oblikovanja priporočil, ki jih bo mogoče razviti v konkretne rešitve.