c S

Želimeljskim gimnazijcem prvo mesto na mednarodnem fizikalnem tekmovanju

30.03.2017 14:19 Ljubljana, 30. marca (STA) - Na mednarodnem fizikalnem tekmovanju Shalheveth Freier Physics Tournament v odpiranju fizikalnih sefov, ki je minule dni potekalo v Izraelu, je prvo mesto osvojila skupina dijakov iz Gimnazije Želimlje. Ti so se z osvojenim drugim mestom izkazali že na državnem tekmovanju Videl, premislil, odklenil!, so sporočili iz Hiše eksperimentov.

Slovenijo so v Izraelu zastopali še prvaki državnega tekmovanja iz Gimnazije Novo Mesto, ki so v Izraelu zasedli sedmo mesto. Obe skupini sta odprli tudi največ sefov na tekmovanju - vsaka po štiri izmed naključno dodeljenih šestih sefov.

Slovenija je prvo mesto na tem tekmovanju dosegla že tretjič, dvakrat s skupino dijakov iz Gimnazije Želimlje in enkrat s skupino dijakov iz Gimnazije Vič. Dijaki Gimnazije Nova Gorica pa so v preteklih letih priborili drugo, tretje in šesto mesto.

Kot so sporočili iz Hiše eksperimentov, ki je tudi organizator državnega tekmovanja v Sloveniji, je skupna ocena skupine sestavljena iz poznavanja teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu, izvirnosti fizikalnih ugank v sefu, uspešnosti vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornosti sefa na vlamljanje in stopnje zanimivosti sefa za druge tekmovalce.

Na mednarodnem tekmovanju so se skupine pomerile med seboj s svojimi sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov.