c S

Glasbena šola Ravne na Koroškem z uspehi in opozorili

30.03.2017 13:43 Ravne na Koroškem, 30. marca (STA) - Glasbena šola Ravne na Koroškem, ki je s 350 učenci največja v regiji in deluje od Dravograda do Črne na Koroškem, v tem šolskem letu na različnih tekmovanjih beleži zelo dobre rezultate. Predstavili so jih na današnji novinarski konferenci, ob tem pa je ravnatelj šole Aleksander Kotnik opozoril na nujnost omejitve podeljevanja koncesij šolam.

Kot je dejal Kotnik, je v Sloveniji potreben dogovor, kako in komu dajati koncesije. Dogovorjena kvota števila zasebnih glasbenih šol s koncesijo je po njegovih besedah že zdavnaj dosežena, zato ministrstvo za izobraževanje po njegovih besedah ne bi smelo več podeljevati novih koncesij.

Povpraševanje po vpisu bi lahko po njegovem mnenju rešili tudi tako, da bi obstoječim glasbenim šolam država dovolila večji vpis. Zmedo med starši in učenci dodatno vnašajo še glasbene šole, ki so kot take poimenovane, ne delajo pa po javno veljavnem programu za glasbene šole, česar se nekateri starši ne zavedajo, opozarja Kotnik.

Na Glasbeni šoli Ravne na Koroškem, ki je lansko šolsko leto obeležila 60-letnico delovanja, imajo 20 oddelkov in 30 zaposlenih učiteljev. Program vseskozi nadgrajujejo, med drugim so pred štirimi leti uvedli program baleta, razmišljajo tudi o uvedbi programa sodobnega plesa. Poleg tega so po Kotnikovih besedah tudi med redkimi glasbenimi šolami, ki daje poudarek jazzu, v povezavi z ustvarjalci abonmaja Jazz Ravne pa vsako leto izvajajo tudi jazzovsko šolo.

Zanimanje za vpis v ravensko glasbeno šolo je veliko, vsako leto nekaj otrok tudi zavrnejo. Med otroki je veliko zanimanja za popularne instrumente, kot so kitara, harmonika in flavta. Glede na to, da na območju delovanja te glasbene šole deluje kar šest pihalnih orkestrov, pa si ravenska šola želi, da bi lahko širila program predvsem pri instrumentih, ki jih potrebujejo pihalni orkestri.

Sicer pa so bili učenci ravenske glasbene šole v tem šolskem letu zelo uspešni na različnih dosedanjih državnih in mednarodnih tekmovanjih, nekatere tekmovanja še čakajo. Toliko zlatih priznanj in tudi 1. nagrad, kot so jih učenci ravenske glasbene šole dosegli le v tem šolskemu letu, jih po navedbah ravnatelja doslej še niso dosegli v enem šolskem letu. Tako delo glasbene šole kot vse uspehe učencev in učiteljev Kotnik poleg njihovih osebnih uspehov vidi tudi kot dodano vrednost v okolju.

Na Koroškem po javno veljavnem programu glasbenih šol delujejo še glasbene šole v Slovenj Gradcu in v Radljah ob Dravi ter zasebna glasbena šola na Muti. Samo igranje na instrumente pa sicer učijo tudi številni zasebniki v regiji.