c S

Objavljen javni razpis za sofinanciranje vsebin centrov za družine

27.03.2017 08:28 Ljubljana, 24. marca (STA) - V uradnem listu je objavljen javni razpis za sofinanciranje vsebin centrov za družine od letošnjega maja do konca leta 2020. Gre za sofinanciranje izvajanja vsebin centrov za družino kot podporne institucije v lokalnem okolju, ki je namenjena vsem družinskim članom, ki živijo v različnih oblikah družin v vseh življenjskih obdobjih.

Centri za družine predstavljajo prostor druženja različnih generacij, prostor za kakovostno nadgradnjo pri krepitvi socialnih vlog posameznika, podporo pri lažjem usklajevanju poklicnega in družinskega življenja ter prostor za izmenjavo dobrih praks in pozitivnih izkušenj.

Namen javnega razpisa je vzpostavitev mreže izvajalcev, ki izvajajo vsebine centrov za družino na območjih, kjer ni podobnih vsebin. Želijo jih približati družinam z namenom kakovostnega preživljanja prostega časa, pridobivanja socialnih veščin in vzpostavljanja novih medsebojnih odnosov v lokalnem okolju.

Prijavitelj mora med drugim zagotoviti prostor za neformalno druženje z namenom srečevanja oz. neformalnega prenosa najrazličnejših vsakodnevnih pozitivnih praks med otroki, mladostniki, odraslimi oziroma družinami, izobraževalne in praktične delavnice na temo razvijanja pozitivnega starševstva ter izvajanje počitniških aktivnosti za otroke in organizirano občasno varstvo otrok.

Predvidena višina sredstev javnega razpisa znaša nekaj manj kot 1,3 milijona evrov za celotno razpisano obdobje. Za letos in prihodnje leto so sredstva zagotovljena v državnem proračunu, za leti 2019 in 2020 pa so sredstva vključena v veljavni načrt razvojnih programov, sledi iz uradnega lista. Posamezni prijavitelj lahko zaprosi za sofinanciranje izvajanja vsebin v višini največ 39.600 evrov letno.

Prijave na javni razpis prejema ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, rok za oddajo pa je 12. april. Postopek javnega razpisa za dodelitev sredstev bo vodila strokovna komisija, ki jo bo imenovala ministrica za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo bo prijavitelje o izidu razpisa obvestilo najpozneje v 60 dneh po zaključku odpiranja prijav, je navedeno v uradnem listu.