c S

Papič tudi uradno edini kandidat za novega rektorja ljubljanske univerze

24.03.2017 15:39 Ljubljana, 24. marca (STA) - Do izteka roka za prijave kandidatov za rektorja ljubljanske univerze, to je bilo danes opoldne, so na univerzi prejeli tri predloge, vsi pa se nanašajo na enega kandidata, dekana fakultete za elektrotehniko Igorja Papiča. Slednji izpolnjuje formalne pogoje za kandidaturo in z njo tudi soglaša, so sporočili z univerze.

Papič se bo javno predstavil 19. aprila, same volitve pa bodo potekale 16. maja. Volitve so neposredne. Potekajo sočasno na vseh članicah in rektoratu.

Volitve novega rektorja so potrebne, ker zdajšnjemu rektorju Ivanu Svetliku septembra poteče štiriletni mandat. Zbiranje kandidatov se je začelo konec februarja, članice pa so morale kandidate predlagati v roku 30 dni.

Rektorja se po sprejetih spremembah pravilnika o volitvah organov ljubljanske univerze voli po dvokrožnem in neposrednem sistemu. Za rektorja lahko kandidirajo redni profesorji, ki so na univerzi zaposleni za poln delovni čas.

Volilno pravico za volitve imajo visokošolski učitelji, znanstveni delavci ter visokošolski in raziskovalni sodelavci, zaposleni na univerzi vsaj za polovični delovni čas; študentje in strokovno-administrativni in tehnični delavci. Skupine volivcev imajo različne uteži pri seštevanju glasov, tako da imata skupini študentov in strokovnih delavcev vsaka po 20 odstotkov vseh glasov.