c S

Izteka se rok za prijave za rektorja ljubljanske univerze

24.03.2017 09:15 Ljubljana, 24. marca (STA) - Danes se izteka rok za prijave kandidatov za rektorja ljubljanske univerze. Do zdaj je na univerzo po neuradnih informacijah STA prišla le ena uradna prijava, od dekana fakultete za elektrotehniko Igorja Papiča. Ta je prijavo za STA tudi potrdil. Novega rektorja za štiriletno obdobje bodo volili 16. maja.

Ljubljanska univerza se je minuli mesec začela pripravljati na volitve novega rektorja, saj se sedanjemu, Ivanu Svetliku, štiriletni mandat izteče septembra. Zbiranje kandidatov se je začelo, članice pa so morale predlagati kandidate za rektorja v roku 30 dni.

V času do 28. aprila bo še javna predstavitev kandidatov za rektorja, volitve, ki so neposredne in bodo potekale sočasno na vseh članicah in rektoratu, pa bodo 16. maja.

Rektorja se po sprejetih spremembah pravilnika o volitvah organov ljubljanske univerze voli po dvokrožnem in neposrednem sistemu. Za rektorja lahko kandidirajo redni profesorji, ki so na univerzi zaposleni za poln delovni čas.

Za rektorja v prvem krogu bo izvoljen kandidat, ki bo zbral večino oziroma več kot 50 odstotkov veljavnih glasov. V morebitnem drugem krogu pa se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu dosegla najboljša izida. V primeru izenačenosti tudi po drugem krogu pa bi o novem rektorju odločil žreb.

Volilno pravico za volitve rektorja imajo visokošolski učitelji, znanstveni delavci ter visokošolski in raziskovalni sodelavci, zaposleni na univerzi vsaj za polovični delovni čas; študentje in strokovno-administrativni in tehnični delavci. Skupine volivcev imajo različne uteži pri seštevanju glasov, tako da imata skupini študentov in strokovnih delavcev vsaka po 20 odstotkov vseh glasov.