c S

Predlog NSi o vrtcih ni primeren za nadaljnjo obravnavo

23.03.2017 08:38 Ljubljana, 22. marca (STA) - DZ je z 28 glasovi za in 48 proti izglasoval, da predlog spremembe zakona o vrtcih, ki ga je vložila NSi in o katerem so danes opravili prvo obravnavo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je pred glasovanjem pripomnil, da "se bo kmalu zgodil še en 2. januar" in bo koalicija brezplačen vrtec za drugega otroka potrdila, ker se približujejo volitve.

NSi je želela s predlogom znova uvesti nižjo ceno vrtca za prvega otroka ter brezplačni vrtec za drugega in vse naslednje otroke, ki so hkrati vpisani v vrtec. Vlada sprošča številne varčevalne ukrepe, toda sproščanje varčevalnih ukrepov bi se moralo po mnenju NSi začeti pri družini. Ukrep bi po njihovih besedah staršem omogočil lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja. Zagotovili pa bi tudi boljše demografske trende v državi, so menili v današnji predstavitvi predloga.

Finančne posledice za državni proračun so ocenili na približno deset milijonov evrov letos in 21,5 milijona evrov v naslednjih letih.

Ministrstvo za izobraževanje pa je poudarilo, da cilj glede 95-odstotne vključenosti predšolskih otrok v vrtec še ni dosežen. Glede na to je pripravilo svoj zakonski predlog o vrtcih, ki se osredotoča prav na vprašanje, kako doseči ta cilj.

V predstavitvah stališč poslanskih skupin danes popoldne so v SDS menili, da je predlog NSi nujen, da bi izboljšali demografsko sliko. V NSi so dejali, da se varčevalni ukrepi sproščajo na številnih področjih, medtem ko se družine še vedno soočajo z izpadom prejemkov.

V ZL so ocenili, da bi sprejetje predloga odpravilo škodljiv ukrep, ki ga je vpeljal varčevalni zakon. V poslanski skupini NP pa so menili, da je zdaj čas, da se varčevalni ukrepi sprostijo.

V SMC so po drugi strani dejali, da demografska slika res ni optimistična, a je treba na zadevo pogledati z več vidikov. V SD so menili, da je treba omogočiti, da se otroci vključujejo v vrtce. A rešitev po njihovi oceni ni v subvencioniranju vrtcev, ampak v zagotovitvi delovnih mest. Po opozorilu DeSUS pa je vse spremembe treba povezati v finančno sprejemljivo konstrukcijo.