c S

Evropska komisija s humanitarnim programom za izobraževanje begunskih otrok v Turčiji

16.03.2017 14:13 Bruselj, 16. marca (STA) - Evropska komisija je danes začela svoj doslej največji humanitarni program za izobraževanje v izrednih razmerah. Namenjen je spodbudi za vključitev v šolanje približno 230.000 begunskih otrok v Turčiji. Od maja bodo ranljive begunske družine, katerih otroci bodo obiskovali šolo, vsaka dva meseca prejele denarno nakazilo, so sporočili iz Bruslja.

Projekt v vrednosti 34 milijonov evrov bosta ob podpori turške vlade izvajala Sklad ZN za otroke (Unicef) in turški Rdeči polmesec.

"EU si prizadeva podpirati begunske otroke v Turčiji in drugod. Izobraževanje v izrednih razmerah je v vrhu prioritet EU. Naša moralna dolžnost je, da rešimo generacije begunskih otrok in vlagamo v njihovo prihodnost," je dejal komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Kristos Stilianides. Dodal je, da je treba za uspeh programa sodelovati z izkušenimi humanitarnimi organizacijami.

Nov izobraževalni program je del programa Nujna socialna varnostna mreža (The Emergency Social Safety Net - ESSN), ki ga je Evropska komisija sprožila septembra lani za pomoč najbolj ranljivim beguncem v Turčiji.

"Zelo sem vesel, da turški Rdeči polmesec spreminja življenja sirskih otrok, ki so naši gostje," je dejal predsednik turškega Rdečega polmeseca Kerem Kinik, ki se je ob tem zahvalil tudi Evropski uniji in Unicefu.

"Da ne izgubimo cele generacije v naši regiji, mora cel svet narediti, kar lahko. V luči tega menim, da je to zelo pomemben projekt," je še dejal o danes predstavljenem humanitarnem programu za izobraževanje.

Turčija trenutno gosti več kot tri milijone beguncev, od tega približno polovico otrok. Izobraževanje begunskih otrok je še vedno izziv - medtem ko je 500.000 otrok že vključenih v formalno izobraževanje, pa šole ne obiskuje še približno 370.000 begunskih otrok.