c S

Ministrstvo bo preučilo revizijsko poročilo o izvajanju mladinske politike, določeni ukrepi v pripravi

16.03.2017 08:00 Ljubljana, 15. marca (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo preučilo revizijsko poročilo računskega sodišča o pomanjkljivostih na področju izvajanja mladinske politike in pripravilo popravljalne ukrepe. Kot so pojasnili za STA, so določeni ukrepi že v pripravi. V Mladinskem svetu Slovenije pa pravijo, da je sodišče potrdilo njihove kritike.

Po navedbah ministrstva bo Urad RS za mladino v zvezi s pripravo načrta aktivnosti za izvedbo analize potrebnih sprememb resolucije o nacionalnem programu za mladino 2013-2022 v sodelovanju s strokovnjaki fakultete za družbene vede evalviral izvajanje nacionalnega programa za mladino v letih 2014, 2015 in 2016.

Prav tako že pripravljajo delno poročilo iz 16. člena zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju, ki mora vključevati tudi izvedbo analize skupnih učinkov izvajanja ukrepov resolucij o nacionalnem programu za mladino 2013-2022. Del tega poročila bo tudi evalvacija in pogled mladinskega sektorja na izvajanje nacionalnega programa za mladino, so pojasnili na ministrstvu.

V Mladinskem svetu Slovenije (MSS) pa ugotavljajo, da je računsko sodišče potrdilo njihove kritike države o neučinkovitem izvajanju ukrepov mladinske politike. Kot so napovedali, bodo na vlado naslovili zahtevo za sklic izredne seje sveta vlade na mladino, na kateri bi obravnavali revizijsko poročilo, pri čemer pričakujejo, da se bodo seje udeležile vse odgovorne osebe, vključno s premierjem Mirom Cerarjem.

Ob tem so v MSS zapisali, da že vrsto leto opozarjajo, da načrtovanje mladinskih politik ne temelji na ustreznih analizah, zato aktivnosti posameznih ministrstev niso usmerjene na vsa najbolj problematična področja. Posledica neustreznih analiz pa je sprejem ukrepov, ki trajno ne rešujejo problematike mladih in ne odgovarjajo na dejanske potrebe mlade generacije. Številne generacije mladih pa se zaradi tega vedno znova soočajo z vedno istimi problemi.

Ob ugotovitvah računskega sodišča o neučinkovitosti pri načrtovanju in spremljanju sredstev, namenjenih mladinski politiki, so v MSS dodali, da država niti nima točnih podatkov, koliko javnih sredstev na nacionalni in lokalni ravni je bilo namenjenih za izvajanje ukrepov in projektov v okviru mladinske politike v letih 2014-2015.

"Financiranje je projektno, odvisno od evropskih sredstev ali volje vsakokratne politike, kako in komu bo sredstva skozi razpise podeljevala. Ni natančnih meril, predvsem pa ni trajnega financiranja," so zapisali. Med sporne odločitve po mnenju MSS sodi tudi odločitev o zmanjševanju sredstev nacionalnim mladinskim organizacijam v letu 2015 in povečanju teh sredstev številnim drugih organizacijam. Mnoge med njimi po svoji osnovni dejavnosti niti niso mladinske, ampak imajo svojo osnovno dejavnost na drugem področju, in ne v mladinskem sektorju, so opozorili.

"Za strateško učinkovito načrtovanje mladinske politike je poleg dejanske analize stanja in ustreznih pravil financiranje potrebno učinkovito sodelovanje posameznih ministrstev in državnih organov med seboj. Žal vlada ni vzpostavila ustrezne koordinacije med posameznimi področji, zato se ukrepi pogosto podvajajo ali predstavljajo neustrezen odziv na probleme mladih," so še kritični v MSS.

Računsko sodišče je v reviziji smotrnosti poslovanja izreklo mnenje, da v letih 2014 in 2015 ni bil vzpostavljen učinkovit sistem spremljanja izvajanja ukrepov in projektov v okviru mladinske politike. Prav tako je ugotovilo pomanjkljivo spremljanje in poročanje o izvajanju mladinske politike ter nepreglednost financiranja.