c S

Program spodbujanja ženskega podjetništva se nadaljuje

14.03.2017 08:42 Ljubljana, 14. marca (STA) - Višje izobražene ženske brez zaposlitve, ki se želijo podati na samostojno poslovno ali poklicno pot, se lahko tudi letošnjo pomlad in jesen udeležijo poglobljenega podjetniškega usposabljanja, po njegovem zaključku pa pridobijo subvencijo za samozaposlitev, so sporočili Zavoda RS za zaposlovanje.

Spomladansko usposabljanje se bo predvidoma začelo sredi aprila. Potekalo bo dva meseca na petih lokacijah po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici in Novem mestu, pojasnjujejo na zavodu.

Kandidatke, ki se zanimajo za udeležitev spomladanskega usposabljanja in nato za pridobitev subvencije, se morajo v čim krajšem času obrniti na osebnega svetovalca pri uradu za delo, kjer so prijavljene kot brezposelne. Tam bodo dobile vprašalnik, ki ga morajo izpolniti, saj je podlaga za presojo možnosti vključitve v usposabljanje. Za spomladansko usposabljanje je treba vprašalnik svetovalcu dostaviti do 27. marca.

Ženske bodo po dvomesečnem usposabljanju prejele certifikat, če bodo izpolnjevale še vse druge pogoje v programu, pa se bodo lahko samozaposlite in pridobile subvencijo za samozaposlitev v višini 5000 evrov. Gre za enkratno finančno pomoč v obliki nepovratnih sredstev, ki naj bi jim pomagala začeti samostojno dejavnost in uresničiti poslovno idejo. Samozaposlitev mora biti sicer vzpostavljena na območju Slovenije in ohranjena najmanj dve leti.

Udeleženke usposabljanja bodo prejele tudi povračilo potnih stroškov in dodatek za aktivnost glede na dejansko udeležbo v programu.

Tako podjetniško usposabljanje kot subvencija za samozaposlitev se bosta financirata iz slovenskega proračuna.

V podjetniško usposabljanje je bilo lani vključenih 425 udeleženk. Po zaključku se jih je samozaposlilo in podpisalo pogodbo o dodelitvi subvencije za samozaposlitev kar 84 odstotkov. Letos spomladi in jeseni je medtem predvidenih do 500 vključitev.

V usposabljanje se sicer lahko vključijo ženske iz vse Slovenije, ki so v evidenco brezposelnih prijavljene najmanj tri mesece, imajo najmanj višjo strokovno izobrazbo, zanimivo poslovno idejo, željo, pogoje in možnosti za samozaposlitev. Znanje, ki ga bodo pridobile s poglobljenim podjetniškim usposabljanjem, naj bi jim pomagalo začeti in nadaljevati samostojno poslovno pot oz. uresničiti poslovno idejo.