c S

S predlogom novele v omejitev fiktivnih vpisov v srednje šole

13.03.2017 15:53 Ljubljana, 13. marca (STA) - Ministrstvo za izobraževanje je v javno razpravo poslalo predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki določa postopek verifikacije učnih mest in vzpostavitev enotnega registra učnih mest na nacionalni ravni. Poleg tega novela omejuje fiktivni vpis v redno srednješolsko izobraževanje in tudi število let v rednem izobraževanju.

Predlog novele določa, da lahko trajanje statusa dijaka presega trajanje izobraževanja za največ eno šolsko leto zaradi ponavljanja letnika ali prestopa v isti letnik drugega izobraževalnega programa. V skupni obseg trajanja izobraževanja se upošteva tudi redno gimnazijsko izobraževanje, izhaja iz objavljenega predloga besedila zakona.

Dijak v poklicnem tečaju se lahko redno izobražuje samo eno leto. Dijak ima pravico enkrat prestopiti v drug izobraževalni program, večkrat pa le, če ob prestopu napreduje v višji letnik.

Kdor je že zaključil izobraževanje po izobraževalnem programu za pridobitev poklicne ali srednje strokovne izobrazbe ali srednje izobrazbe, se nima pravice redno izobraževati po drugem izobraževalnem programu z istim vpisnim pogojem, določa predlog novele.

Določa tudi postopek verifikacije učnih mest za izvajanje praktičnega usposabljanja dijakov z delom ter uvaja register učnih mest, ki bo deloval kot informatizirana zbirka podatkov, ki bodo javno dostopni.

Ostale predlagane dopolnitve oziroma popravki obstoječih določil po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ne prinašajo konceptualnih sprememb, ampak le izboljšujejo jasnost zakonskih določil in njihovo usklajenost z drugimi strateškimi dokumenti in predpisi ter uveljavljeno prakso. Predlog novele bo v javni obravnavi do vključno 24. marca.