c S

S projektom Štartaj kariero s potencialom do novih izzivov za delavce v Podravju

13.03.2017 14:57 Maribor, 13. marca (STA) - V Podravju, kjer vladajo visoka brezposelnost in negotove gospodarske razmere, bodo letos začeli izvajati štiriletni projekt Štartaj kariero s potencialom. Z njim bodo ljudem, ki jim grozi izguba službe, svetovali, kako čim prej priti do nove zaposlitve. V projekt nameravajo vključiti skupno 800 zaposlenih oziroma 200 zaposlenih na leto.

Projekt, ki bo tekel do konca oktobra 2021, izvaja mariborska Fundacija Prizma v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje ter ob podpori evropskih sredstev. Celotna vrednost projekta je milijon evrov, od tega bo Evropski socialni sklad prispeval 800.000 evrov.

Kot je za STA pojasnila vodja projekta Karmen Vaupotič iz Fundacije Prizma, ciljajo na zaposlene iz Podravja, katerih zaposlitev je ogrožena zaradi organizacijskih, tehnoloških in poslovnih sprememb, ter tiste, ki so zaposleni za določen čas in se jim izteka pogodba o zaposlitvi.

V okviru projekta bodo izvajali aktivnosti za sistematično načrtovanje nadaljnjega razvoja njihove kariere, da bi tako lažje prešli na nova delovna mesta oziroma da bi bilo njihovo čakanje na zavodu za zaposlovanju čim krajše. Pri tem merijo v prvi vrsti na prekvalifikacije oziroma prepričevanje ljudi, da se usmerijo v poklice, za katera obstajajo delovna mesta.

Med drugim bodo prirejali informativna srečanja in delavnice karierne orientacije, na katerih bodo lahko te osebe prepoznavale lastne potenciale ter krepile veščine in tehnike za učinkovito obvladovanje in upravljanje s spremembami na trgu dela. Zagotavljali jim bodo tudi karierno asistenco s strokovno podporo mentorja pri iskanju nove zaposlitve oz. prehajanju na nova delovna mesta.

Sledilo bo usposabljanje in izobraževanje za potrebe konkretnih delovnih mest, pri čemer naj bi se vključili tudi potencialni delodajalci z nudenjem usposabljanj na delovnem mestu. "Tako se človek največ nauči," je na današnji predstavitvi v mariborski Tkalki povedal direktor ptujske območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Tomaž Žirovnik.

Po njegovih besedah je že več podjetij pokazalo zanimanje za sodelovanje, med drugim so izrazili zanimanje za delavce, ki zaenkrat še delajo za ormoški Safilo, a bodo verjetno kmalu ostali brez službe.