c S

Kamničanom se letos obeta gradnja nove šole Frana Albrehta

13.03.2017 08:34 Kamnik, 12. marca (STA) - Letošnji proračun Občine Kamnik je skupaj z namenskimi kohezijskimi sredstvi po besedah župana Marjana Šarca najvišji doslej. Občini omogoča ureditev in sanacijo nekaterih projektov komunalne infrastrukture, med najpomembnejšimi projekti pa bo zagotovo gradnja OŠ Frana Albrehta Kamnik, na katero Kamničani čakajo več kot deset let, pravi.

Kot je za STA dejal kamniški župan Šarec, proračun za letos znaša 38,8 milijona evrov skupaj z evropskimi sredstvi oz. brez teh dobrih 29 milijonov evrov. "To ne pomeni, da s tem denarjem v celoti prosto razpolagamo in ga namenjamo kamorkoli," je dejal župan in naštel nekaj pomembnih projektov, ki se jih bodo lotili.

Omenil je naslednjo fazo ceste skozi Podgorje, obnovo Starega gradu, sanacijo obzidja na Malem gradu, obnovo fasade kavarne Veronika in kot najpomembnejši in največji projekt izpostavil gradnjo Osnovne šole (OŠ) Frana Albrehta Kamnik. Ob tem je spomnil, da je občina v zadnjih nekaj letih precej naredila na področju šolstva, obnovljenih je bilo nekaj podružničnih šol, zgrajena nova, moderna OŠ Toma Brejca, zdaj je na vrsti OŠ Frana Albrehta.

"Ta osnovna šola je 'na tapeti' že praktično deset let, toliko bo namreč minilo od arhitekturnega natečaja. Letos se res nameravamo lotiti gradnje. Kar precej časa smo porabili za ugotavljanje smotrnosti tako obnove kakor tudi novogradnje," je pojasnil Šarec.

Pretehtali so namreč, kot pravi, pluse in minuse obeh možnosti in prišli do zaključka, da je glede na stanje in tudi pretekle izkušnje z OŠ Toma Brejca najbolj smiselna novogradnja. Tudi za učence in učitelje bo to po njegovem mnenju najlažje, saj selitve med šolskim letom ne bodo potrebne.

Glede na razpoložljiva sredstva bodo gradili v dveh fazah, in sicer bodo najprej začeli z gradnjo samega šolskega poslopja na predvidenem prostoru, južno od športne dvorane, je dejal.

Gradnjo nove šole, za katero je v proračunu namenjenih 7,5 milijona evrov, naj bi v skladu z načrtom začeli jeseni. Pred tem pa bodo morali po županovih besedah urediti vso dokumentacijo, na razpisu izbrati izvajalca del in na občinskem svetu sprejeti investicijski program. Točnih datumov župan ne more navesti, saj postopki po njegovih trditvah vedno prinesejo s seboj zaplete. Tudi tukaj jih pričakuje.

Sicer pa je kamniški župan poudaril, da se pripravljajo na najpomembnejši dan, praznik občine, ko obeležujejo rojstni dan generala Rudolfa Maistra, kamniškega rojaka in borca za severno mejo.

Praznik bodo obeležili z več kot 35 prireditvami, že kar tradicionalno pa bodo v ponedeljek v Parku Evropa začeli z rezom kamniške potomke najstarejše vinske trte. Osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj bo v sredo v Domu kulture Kamnik.