c S

V gasilskem domu Žabnica ne bo več vrtca

13.03.2017 08:33 Kranj, 12. marca (STA) - Na območju Mestne občine Kranj je minula leta zaradi pomanjkanja zmogljivosti enota vrtca delovala tudi v Gasilskem domu Žabnica. Z novim šolskim letom pa ta enota zapira svoja vrata, in sicer zaradi pomislekov o možnosti vpisa v razvid vrtcev. Občina vseeno želi zagotoviti mesto v vrtcu vsem vpisanim otrokom, zato podeljuje še eno koncesijo.

Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, so minuli teden zaključili vpis otrok v vrtce v prihodnjem šolskem letu. Ob tem so poudarili, da enota vrtca v Gasilskem domu Žabnica, ki je bila že leta 2011 predstavljena le kot začasna enota, ne bo sprejela nove generacije otrok. Trenutno to enoto obiskuje 23 otrok, za osem otrok, ki bi z novim šolskim letom to enoto še obiskovali, pa bodo zagotovljena mesta v bližnji enoti v Stražišču.

"Odločitev, da novih generacij otrok v Žabnici ne bomo vpisali, je bila sprejeta konec februarja, ko so nam bili s strani vodstva po seji šolske komisije predstavljeni pomisleki glede možnosti vpisa v razvid vrtcev za šolsko leto 2017/2018," je pojasnil kranjski župan Boštjan Trilar.

Ob tem so že sprožili postopke za odstop od vloge za vpis v razvid vrtcev. Omenjeno enoto so namreč ves čas od odprtja v šolskem letu 2011/2012 skušali vpisati v razvid vrtcev, ki ga vodi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter je obvezen tudi za vse vrtce, ki svojo dejavnost izvajajo v prostorih, ki za to prvotno niso bili namenjeni.

"Ocenjujemo, da v kolikor obstajajo nepremostljive ovire pri vpisu enote v razvid vrtcev - in dejansko sam vidim največjo oviro glede širine stopnišča, to je edinega dostopa do enote, ki je v nadstropju - ne moremo vztrajati pri izvajanju vrtčevske dejavnosti v novem šolskem letu, četudi po drugi strani obstaja izkazan interes staršev in je ta enota pomembno prispevala k reševanju problematike nezadostnih mest v vrtcih," je izpostavil župan.

Ob tem je zagotovil, da bodo še naprej iskali možnosti, da bi vpis v vrtce lahko zagotovili vsem, ki bodo izkazali interes. Mestna občina Kranj za zagotovitev dodatnih prostih mest dodeljuje koncesijo tudi zasebnim vrtcem. Zaenkrat je dodelila koncesijo petim zasebnim vrtcem s skupaj sedmimi oddelki. V postopku pa je dodelitev koncesije še enemu zasebnemu vrtcu za dva oddelka prvega starostnega obdobja.