c S

V večini države marca potekajo vpisi otrok v vrtec

13.03.2017 08:14 Ljubljana, 11. marca (STA) - V večini vrtcev vsako leto marca potekajo vpisi otrok. V ta namen je veliko vrtcev te dni pripravilo tudi dneve oprtih vrat, ko si lahko starši ogledajo vrtčevske prostore in način dela. Ker so javni vrtci v Sloveniji precej zasedeni, bo veliko otrok 1. septembra ostalo pred njihovimi vrati, posebej tisti, ki se niso rodili na "pravi" datum.

Ljubljanski vrtci so z vpisom za šolsko leto 2017/2018 začeli 1. marca, z njim pa bodo zaključili 15. marca. Vpis v vse javne vrtce v Ljubljani poteka vsak delovni dan v času uradnih ur. Vlogo za vpis je mogoče oddati osebno ali po pošti v vrtec prve izbire.

Vlogo za vpis oddajo starši, ki otroka prvič vpisujejo v vrtec, starši otroka, ki je na centralnem čakalnem seznamu v šolskem letu 2016/17, starši otrok, ki so vlogo oddali po 16. marcu lani in otrok ni sprejet v vrtec, ter starši otrok, ki že obiskujejo vrtec in želijo otroka vključiti v drug javni vrtec na območju Mestne občine Ljubljana, je zapisano na spletni strani občine.

Večina mariborskih vrtcev bo otroke vpisovala v drugi polovici marca, in sicer od 22. do zadnjega dne v mesecu.

V Celju so z vpisi otrok v javne vrtce začeli 6. marca, zaključili pa bodo 19. marca. Starši lahko otroke vpisujejo vsak delovnik med 8. in 15. uro na sedežu vrtca Anice Černejeve, vrtca Tončke Čečeve in vrtca Zarja. Obvestilo o tem, ali so dobili prosto mesto, bodo prejeli do 20. aprila.

Vpis v kranjske vrtce se je začel 1. marca, končal pa v petek. Vpis v novomeške vrtce se je začel v četrtek, potekal pa bo do 17. marca. V koprskih vrtcih je vpis potekal že februarja.

V vrtec lahko starši vpišejo otroka, ki dopolni enajst mesecev, če starši ne uveljavljajo več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela. Težava nastane pri otrocih, ki se rodijo v obdobju po tistem, ko se razpis za vpis izteče, denimo pomladnih in poletnih mesecih. Starši teh otrok lahko namreč vlogo oddajo šele po rojstvu otroka, kar pa pomeni, da zamudijo rok za vpis.

Takšne vloge vrtci obravnavajo enako kot vloge zamudnikov, kar pomeni, da otroci prosto mesto v vrtcih, ko bi ga potrebovali, dobijo le, če vsa mesta niso zasedena. Ker v večini primerov so, morajo starši za otroka od meseca, ko mami poteče porodniška in bi otrok moral v vrtec, pa do septembra zagotoviti lastno varstvo oziroma ga za nekaj mesecev vpisati v zasebni vrtec.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport slednje, kot se zdi, ne dojemajo kot težavo, saj na vprašanja STA v zvezi s tem odgovarjajo le z navajanjem že znanih trenutnih določil zakona o tem, kako poteka sprejem otrok v vrtec. Tudi na vprašanje, ali načrtujejo kakšne spremembe v zvezi s tem, ne odgovarjajo.

To pa kot perečo problematiko zaznavajo v Skupnosti vrtcev Slovenije. Kot je za STA povedala njena predsednica Božena Bratuž, se vrtci s to težavo srečujejo že leta in leta. "Otroci se namreč ne rojevajo na isti datum, zato bi vsak vrtec moral imeti nek prostor, ki ga lahko odpre med šolskim letom za tiste otroke, ki niso rojeni tako, da bi 1. septembra izpolnili pogoje za vstop v vrtec," je dejala.

V vrtcu Ptuj, katerega ravnateljica je, imajo po njenih besedah za takšne otroke namenjena dva začasna dodatna prostora. Enega običajno odprejo 1. marca, drugega pa 1. aprila, otroke iz njih pa nato 1. septembra prerazporedijo v redne oddelke.

Večina vrtcev pa takšnega sistema nima, zato po besedah Bratuževe obstaja še druga možnost. "Za vsako starostno skupino velja nek zakonski normativ. Za starostno obdobje otrok od 11 mesecev do dveh let je denimo normativ 12 otrok v oddelku, da pa zakon v primeru velikega povpraševanja dovoljuje tudi uporabo t. i. fleksibilnega normativa, po katerem je lahko v oddelku 14 otrok. Če 1. septembra oziroma ob centralnem sprejemu otrok v vrtec oddelke napolnimo z do 12 otroci, imamo potem med šolskim letom v vsakem oddelku prostora še za po dva dodatna otroka," je dejala.

Po njenih besedah je skupnost vrtcev v preteklih letih na ta problem velikokrat opozarjala, kljub temu pa problematika nikoli ni prišla do pravega izraza. Vrtci se namreč že tako ali tako soočajo s težavo, da ne morejo sprejeti vseh otrok, zato se na čakalnih listah pogosto znajdejo tudi otroci, ki 1. septembra izpolnjujejo pogoje za vstop v vrtec, je dejala.