c S

V Špetru poslej obnovljeni prostori dvojezične šole

13.03.2017 08:02 Ljubljana/Špeter, 11. marca (STA) - V Špetru v Benečiji so obnovili prostore državne večtopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom. Današnje otvoritve prostorov se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Slovenski predsednik si bo ob tem priložnosti tudi ogledal Slovensko multimedialno okno - Finestra multimediale slovena (SMO), muzej, ki je bil urejen v Špetru v okviru strateškega projekta JEZIKLINGUA, so ob tem sporočili iz urada predsednika republike.

Zgodovina dvojezične šole v Špetru sega v leto 1984, ko je šola začela s svojim delovanjem s petimi učenci v vrtcu in se do danes razširila do srednje šole prve stopnje, ki jo obiskuje 276 učencev iz dvaindvajset različnih občin v Videmski pokrajini.

V zadnjih letih je šola doživela proces obnovitve nekaterih delov zgradbe, ki so bili zaprti zaradi varnostnih razlogov. Obnovitev je bila končana decembra lani. Pouk v obnovljenih prostorih je ponovno stekel januarja letos.

Pahor je decembra lani za izjemen prispevek k utrjevanju temeljev slovenske jezikovne in kulturne identitete v slovenski Benečiji z medaljo za zasluge odlikoval dolgoletno ravnateljico državne večstopenjske šole s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Živo Gruden.