c S

V Novem mestu odprli Center razvoja, raziskav in inovacij

10.03.2017 13:27 Novo mesto, 10. marca (STA) - Razvojni center Novo mesto je v podjetniškem inkubatorju Podbreznik danes odprl Center razvoja, raziskav in inovacij (CRRI), kjer bodo zaposlene usposobili za izvajanje začetnih faz robotizacije in avtomatizacije in začeli z rednimi programi izobraževanja s področja robotike. Odprtja se je udeležila tudi ministrica Maja Makovec Brenčič.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičeva je po odprtju ocenila, da gre pri omenjenem projektu za spodbujanje in povezovanje raziskovanja ter inovativnosti in hkrati vključevanja mladih.

Sicer pa na omenjenem ministrstvu ob podpori tovrstnim projektom predstavljajo vrsto novih projektov, v katere se lahko vključuje tudi novi novomeški center. Od projektov podjetnosti, inovativnih učnih okolij in raziskovalnih ter drugih področij, pri čemer gre tudi za spodbujanje vse obsežnejšega sodelovanja mladih neposredno z gospodarstvom že med izobraževanjem, je še navedla Makovec Brenčičeva.

Direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič je povedal, da bodo začetni poudarek v CRRI dali robotiki, ki v proizvodnji in drugje postaja vse bolj običajna, za tovrstni center pa so se odločili tudi zaradi razvojnih potreb območnega gospodarstva.

Za prvo leto njegovega delovanja je predvsem sodelujočih pet občin jugovzhodne Slovenije zagotovilo približno 100.000 evrov, za prihodnja leta pa bi na leto potrebovali do 200.000 evrov, pri čemer računajo tudi na pomoč države, sodelujočih podjetij in na razpise. Število zaposlenih naj bi v prihodnjih letih doseglo ali celo preseglo deset, je dodal.

Ustanovitev CRRI so podprle večje območne občine, Mestna občina Novo mesto ter občine Črnomelj, Metlika, Ribnica in Trebnje. Sčasoma računajo tudi na sodelovanje preostalih območnih občin.

CRRI bo na začetku deloval v okrilju novomeškega razvojnega centra. Usmerjen bo predvsem v robotiko, v nadaljevanju pa dejavnost širil tudi na druga strokovna področja in reševanje poslovnih izzivov za podjetja.

V CRRI računajo, da bodo v nekaj letih sami sposobni pridobiti dovolj denarja za lastno delovanje, pri delu z mladino pa računajo na finančne spodbude. Posebno pozornost bodo namenili tudi znanstveno-raziskovalnemu delu, z lastno raziskovalno skupino pa se bodo vključili v nacionalne in evropske znanstvene programe ter projekte, je še napovedal Bratkovič.

Ministrica Makovec Brenčičeva bo po obisku Novega mesta obiskala še Mirno Peč, kjer si bo ogledala gradnjo nove športne dvorane ob Osnovni šoli Toneta Pavčka. Za gradnjo nekaj več kot 960.000 evrov vredne dvorane, ki bo namenjena športnim dejavnostim in kulturnim prireditvam, bo namreč dve petini denarja prispevala država.