c S

Španski učenci z "viralno" risbo spoznali posledice objav na spletu

09.03.2017 15:38 Madrid, 09. marca (STA) - Šolarji iz Madrida so v eksperimentu virtualnega svetovnega popotovanja poslali risbo človeka in bili presenečeni, kako hitro je Nico prepotoval svet in kakšne pripetljaje je doživel. Učiteljica Esmeralda Reviriego je želela z eksperimentom učence opozoriti na posledice objave fotografije na spletu, piše nemški časnik Spiegel.

Šolarji, stari 14 in 15 let, so narisali preprosto risbo Nica - s kapo, metuljčkom in kovčkom, poleg pa zapisali njegovo ime in "pomagajte mi prepotovati svet".

V nekaj dneh je risba zaokrožila po družabnih omrežij in Nico je virtualno obiskal najmanj 144 držav.

Učiteljica ni nikoli pričakovala, da bo Nico postal tako priljubljen. Kmalu po objavi, je sliko na Twitterju delila španska policija in hitro dobila odgovor kolumbijskih kolegov, da so jo prejeli.

Kar nekaj uporabnikov spleta je Nica izrabilo v šaljive namene. Tako je nekdo narisal njegovega očeta, ki ga jezno kliče domov, drugi je risbo digitalno vdelal v roke ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Vmes pa so se našle tudi kakšne žaljive objave, ko so Nicu na primer narisali genitalije.

Z eksperimentom je učiteljica želela učence opozoriti na to, kaj se zgodi z objavljeno fotografijo. "Risba Nica je nedolžna, ampak smo dokazali, da se jo lahko postavi na glavo, vzame iz konteksta in z njo negativno manipulira," je dodala.

Do sedaj si večina njenih učencev ni belila glave o zasebnosti podatkov in slik, ki jih delijo na spletu. Z Nicom pa so spoznali, kakšne so lahko posledice. Veliko jih je bilo srečnih o Nicovem svetovnem popotovanju, mnoge pa je presenetil domet.