c S

Koprivnikar napoveduje nadaljevanje pogajanj z ostalimi sindikati

08.03.2017 17:02 Ljubljana, 08. marca (STA) - Ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju burni odzivi ostalih sindikatov ob sklenitvi dogovora s Fidesom niso razumljivi. Kot je dejal na novinarski konferenci po seji vlade, je bil dogovor pričakovan, pogajanja z ostalimi sindikati pa bodo nadaljevali v okvirih, ki so jih dogovorili lani. Vlada bo dane zaveze spoštovala, je zagotovil.

Poudaril je, da so dogovor z zdravniškim sindikatom Fides načrtovali in pričakovali ter da se je že lani vedelo, da bo do njega prišlo. Zavedajo se, da je pri vsakršni spremembi plačnega mesta ene poklicne skupine treba računati tudi na primerljivost z drugimi poklicnimi skupinami in da so določene primerjave zapisane v kolektivnih pogodbah.

Minister je poudaril, da temu niso nikoli oporekali in so zato že v konec lanskega leta sklenjenem dogovoru s sindikati javnega sektorja predvideli, da se bodo pogajali centralno na podlagi primerljivosti vseh delovni mest. Že v lanskem dogovoru pa so predvideli tudi, da bo po sklenitvi dogovora s Fidesom v roku enega meseca vlada morala priti z dodatnim predlogom in dodatnimi pogajalskimi izhodišči.

Zato so mu nerazumljivi odzivi drugih sindikatov. Zagotovil je, da bodo pogajanja s sindikati nadaljevali v okvirih, ki so jih dogovorili lani.

Koprivnikar je ob tem pojasnil, da pogajanja o odpravi anomalij v plačnem sistemu že tečejo in je v okviru tega procesa vladna stran "že dala konkreten predlog sprememb uvrstitev poklicev v različnih delih javnega sektorja ravno za to, da bi te plačne anomalije zmanjšali in zagotovili to primerljivost".

"To je proces, za katerega smo v lanskem letu dogovorili dodatnih 70 milijonov evrov. In še več, v lanskem letu smo tudi dogovorili, da neposredni vplivi, premiki zdravniških poklicev ne sodijo v teh 70 milijonov," je pojasnil minister.

Na novinarsko vprašanje, kaj dogovor s Fidesom in nanj vezane zahteve drugih sindikatov pomenijo za državni proračun, je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pojasnila, da je bil za pogajanja, ki potekajo z javnim sektorjem, v okviru lanskoletnega dogovora rezerviran določen znesek. "Če se bomo držali teh okvirov, rebalans proračuna ne bo potreben in bo mogoče sredstva zagotoviti s prerazporeditvami," je pojasnila.

Kar pa zadeva dogovor z zdravniškim sindikatom Fides, obveznosti neposredno ne zadevajo državnega proračuna, ampak zdravstveno blagajno. So pa v dogovorih z zdravstvenim ministrstvom za zagotavljanje nekaterih dodatnih sredstev. Z njimi pa bodo javnost seznanili, ko bodo dokončno oblikovani.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so sicer danes izrazili pričakovanje, da se bodo, sledeč dogovoru z zdravniki, ustrezno zvišale tudi plače učiteljev. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je opozoril, da aneks h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje iz leta 2002 med plačami zdravnikov specialistov in univerzitetnih učiteljev predvideva razmerje 1:1. Plače zdravnikov brez specializacije pa so lahko največ za 23 odstotkov višje od plač učiteljev z univerzitetno izobrazbo.

Štrukelj je tudi dejal, da je pogajanja, ki bodo sledila spremembam v zdravniških plačah, treba ločiti od pogajanj o odpravi anomalij v plačnem sistemu, ki so vredna 70 milijonov evrov.