c S

Letošnji dan pomorstva v znamenju obletnic

07.03.2017 14:19 Portorož/Koper, 07. marca (STA) - Sedmega marca praznujemo dan pomorstva v spomin na sprejem o pomorski usmeritvi Slovenije. Letošnji praznik bo potekal v znamenju 60-letnice Luke Koper in 70-letnice piranske pomorske šole. Osrednja prireditev bo drevi v Avditoriju Portorož, na njej pa bo kot slovesni govornik nastopil predsednik republike Borut Pahor.

Slovesnosti v Portorožu se bosta med drugimi udeležila tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in predsednik DS Mitja Bervar.

V okviru obeležitve dneva pomorstva pa bodo že ob 13. uri v galeriji Pokrajinskega muzeja Koper odprli razstavo "Od sv. Andreja do sv. Katarine" ob 60-letnici Luke Koper.

Skupščina RS je 7. marca 1991 sprejela Resolucijo o pomorski usmeritvi države. V njej med drugim piše, da je bil slovenski narod v svoji zgodovini vselej tudi pomorsko usmerjen ter bo to usmeritev ohranjal in razvijal tudi v prihodnje.

Iz dokumenta izhaja zaveza, da bo Slovenija vodila gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena, zato bo med drugim podpirala razvoj koprskega pristanišča in prek njega usmerjenega tranzitnega in kopenskega prometa.

"Koprsko pristanišče mora postati pomembno in ekološko čim manj obremenjeno pristanišče srednjeevropskega prostora. Zato je potrebno vzpostaviti prometne povezave Kopra z madžarsko in avstrijsko mejo, ki bodo enakovredne povezavam konkurenčnih pristanišč," še izhaja iz resolucije.

Ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Borut Butinar je za STA ocenil, da slovensko pomorstvo v zadnjih 20 letih stagnira. "Odkar imamo samostojno državo, smo izgubili edinega slovenskega pomorskega ladjarja, ladjedelnico, ribiško industrijo," je povedal in dodal, da če se bo trend nadaljeval še naslednjih deset let, slovenskega pomorstva ne bo več.

Vse to je vplivalo tudi na pomorsko šolo, ki se je začela obračati na evropski trg, saj je pomorstvo globalna panoga. Čeprav še vedno dobro sodelujejo s Splošno plovbo, ki je sicer v nemški lasti, se tako trudijo prek programa Erasmus pridobiti delodajalce v tujini, svoje dijake pa pošiljajo v tujino na prakso. Pomorski trg je odprt in njihov dijak lahko po zaključku izobraževanja v štirih do petih mesecih računa na službo na ladji.

Sicer pa se ob današnji okrogli obletnici spominjajo, da je Slovenija tudi pomorska država, pri čemer je Butinar jasen: "Ni dovolj, da samo enkrat na leto opominjamo, da smo pomorska država in da želimo biti pomorsko usmerjeni."

Po njegovem bi morali na ravni države dolgoročno razmisliti, kaj si v bodoče želimo s slovenskim pomorstvom. Kot je dodal Butinar, bi si pomorstvo nemara pri tem zaslužilo, da spet dobi svojega državnega sekretarja.