c S

Mladi od EU pričakujejo, da bo njihove skrbi jemala resno

03.03.2017 08:57 Ljubljana, 02. marca (STA) - Mladi so na današnji razpravi o prihodnosti EU od predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckerja in premierja Mira Cerarja zahtevali več konkretnih odgovorov in manj praznih besed. V dialogu z njima so bili precej kritični. Menili so, da mora EU, če hoče preživeti, njihova suvereno in argumentirano podana mnenja jemati resno.

Ker je Juncker menil, da je treba tudi skrbi mladih ustrezno nasloviti, si je v okviru dvodnevnega obiska v Sloveniji danes vzel čas tudi zanje. Slovenska in s tem evropska mladina se je v razpravo, ki je bil eden od dialogov z državljani, lahko vključila tudi na družbenem omrežju Twitter z #EUdialogues #prihodnostEU in #mladi.

Mladi so zaskrbljeni predvsem glede zaposlitev in prekarnosti ter migracij in odprtosti Slovenije. Med drugim jih zanima tudi brexit, legalizacija konoplje, pravice LGBT in vključevanje invalidov v politiko. Junckerju in Cerarju se je pri odgovorih na ta vprašanja pridružila še evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Najpomembnejši cilj EU, ki so ga mladi prepoznali, je ustvarjati razmere, v katerih bi dobili zanesljiva in trajna delovna mesta. Spomnili so, da je Slovenija članica EU z najbolj razširjenimi oblikami prekarnega dela.

Cerar jim je zagotovil, da si vlada ves čas prizadeva za rešitev tega vprašanja. "Iščemo različne modele, da bi našli prostor za mlade, s konkretnimi finančnimi vložki spodbujamo mlade startupovce, izboljšujemo javno šolstvo, uvajamo sistem vajeništva in spodbujamo sistem kompetenčnih znanj," je naštel premier. V času njegovega mandata se je zaposlilo približno 50.000 mladih, je izpostavil.

"Ne morem vam obljubiti, da bo vsak med vami imel varno delovno mesto," je dejal Juncker. S Cerarjem sta se sicer pošalila, da sta oba v tem trenutku na nek način prekarca, kar mladim ni bilo smešno, zato so ju pozvali, da njihove skrbi jemljejo resno.

Juncker in Cerar sta poudarila, da lahko prostor mladim da le povezana in združena Evropa. Na vprašanja, ali gre pri postavljanju žice na meji in grajenju zidov za razdrobljenost, pa oba zagotavljala, da se zavzemata za enotnost.

Cerar je ocenil, da je Slovenija ena najbolj odprtih in humanih držav. Da pa so v nekem trenutku na meji s Hrvaško postavili žično ograjo, je bilo to z vidika varnosti nujno, je dodal. Na odprtost po njegovih besedah kaže tudi to, da "k nam prihajajo kakovostni investitorji z novimi delovnimi mesti".

Juncker je pomiril skrbi nekaterih mladih, da bi se zaradi varnostnih groženj lahko vzpostavila evropska vojska. "Tisto, kar potrebujemo, je, da vseh 27 članic poskrbi za svojo varnost. Ne moremo se več zanašati izključno na ZDA," je dejal. Ob tem je dodal, da se stabilnosti ne more zagotavljati samo z vojsko.

Mladi so opozorili, da je evropsko integracijo omajal tudi brexit. Juncker meni, da gre pri tem vprašanju za lose-lose situacijo. Poudaril je, da ga sicer možen izhod drugih članic iz EU ne skrbi, prepričan je v nasprotno - da se bo v unijo sčasoma vključilo še več držav.

Ali so besedo na današnjem dogodku res dobili mladi, pa so se v sporočilu za javnost vprašali v Študentski organizaciji Slovenije. Po njihovih trditvah si premier dialoga z mladimi sploh ne želi in jih izključuje iz procesov političnega soodločanja. Cerar ima tudi nekaj neizpolnjenih obljub in nerealiziranih zavez do študentov, so spomnili.

"Nevključenost na nacionalni ravni se nato odraža tudi širše - med drugim v nezaupanju in odtujenosti do EU," so še zapisali v ŠOS. Po njihovi oceni bi zato EU morala bolj podrobno spremljati vključevanje mladih v svojih državah članicah, glede na to da "razume, da so mladi najbolj odprti za nove ideje in nove identitete".