c S

Sodelovanje v mreži USERN za znanstveno prestopanje meja

28.02.2017 13:15 Maribor, 28. februarja (STA) - Na fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru so danes odprli pisarno Mednarodne mreže za znanstveno izobraževanje in raziskovanje (USERN). Ta je po besedah ustanovitelja Nime Rezaeija iz Teherana namenjena znanstvenemu prestopanju meja, ne le med državami ampak tudi med področji.

"Vse prevečkrat se znanstveniki namreč zapiramo vsak v svojo temnico," je na današnji slovesnosti ob odprtju pisarne v prostorih dekanata Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru povedal Rezaei, ki prihaja s teheranske univerze za medicinske znanosti in velja za vrhunskega strokovnjaka na področju klinične imunologije in zdravljenja različnih alergij.

"Nobene potrebe ni, da znanstvenike omejujemo z državnimi mejami, kaj šele mejami njihovih znanstvenih podpodročij. Pred desetletji še nismo bili tako razdrobljeni in smo imeli širši pogled na to, kaj sploh je znanost. To je raziskovanje, kako narediti svet boljši. Če se bomo povezovali, bomo dobili nove, boljše, celovitejše ideje," je pojasnil.

Mreža USERN, katere cilj je tudi promovirati vrhunsko znanost z namenom izboljšanja kakovosti življenja ljudi in ohranitve javnih dobrin za prihodnje generacije, ima že 24 takšnih pisarn po svetu. Vanjo je včlanjenih več kot 4200 znanstvenikov iz 65 držav, odbor mreže pa sestavlja enajst Nobelovih nagrajencev.

Na mariborski univerzi si od sodelovanja z mednarodno mrežo obetajo predvsem novih mednarodnih projektov in gostovanj vrhunskih znanstvenikov. "Če lahko gostimo tako pomembne znanstvenike, kot je tudi Rezaei, to dokazuje na našo kakovost in raziskovalno odličnost. V to odličnost že od samega začetka vključujemo tudi študente," je povedal dekan fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec.

Stik z USERN je navezal sodelavec omenjene fakultete Matjaž Perc, ki je eden najbolj citiranih avtorjev na mariborski univerzi. "Ta pisarna za nas pomeni, da smo v stiku z res vrhunskimi znanstveniki in institucijami po svetu, kar nam odpira nove možnosti za znanstveno in raziskovalno sodelovanje," je povedal.