c S

Začetek javnega posveta o kompetencah za vseživljenjsko učenje

27.02.2017 08:20 Ljubljana, 25. februarja (STA) - Evropska komisija je začela javno posvetovanje o ključnih kompetencah za vseživljenjsko učenje, da bi opredelila spretnosti in kompetence, ki jih mladi potrebujejo za uspeh na trgu dela in v življenju, so sporočili s slovenskega predstavništva Evropske komisije. Zainteresirani lahko svoje predloge oddajo do 19. maja.

Zbrana mnenja bo komisija upoštevala pri posodobitvi priporočila o ključnih kompetencah za vseživljenjsko učenja iz leta 2006. Kot so zapisali, priporočilo o ključnih kompetencah prispeva k razvoju kakovostnega izobraževanja in usposabljanja, prilagojenega potrebam evropske družbe. S posodobitvijo želi komisija upoštevati politični, socialni, ekonomski, ekološki in tehnološki razvoj od leta 2006.

Ključne kompetence za vseživljenjsko učenje, pri uveljavljanju katerih Evropska komisija sodeluje z državami članicami EU, učencem pomagajo do osebne izpolnitve, pozneje v življenju pa do zaposlitve in udejstvovanja v družbi.

Kot so našteli pri Evropski komisiji, so med ključnimi kompetencami tradicionalne spretnosti sporazumevanje v materinščini in tujih jezikih, digitalne spretnosti, pismenost, osnovno znanje matematike in naravoslovja. Ob teh navajajo še medpredmetne spretnosti, denimo učenje učenja, družbeno in državljansko odgovornost, samoiniciativnost in podjetnost ter kulturno ozaveščenost in ustvarjalnost.

Uveljavljanje ključnih kompetenc po navedbah komisije obsega vključenost vseh učencev v pouk visoke kakovosti, ki temelji na ustreznem izobraževalnem programu, zmanjšanju šolskega osipa, splošni predšolski vzgoji in izboljšanju podpore učiteljem, vodstvu šole ter izobraževalcem učiteljev.

Javno posvetovanje je sicer namenjeno vsem državljanom EU in organizacijam. Še posebej so dobrodošli predlogi organizacij, oblikovalcev politike, strokovnih delavcev, socialnih partnerjev in raziskovalcev na področju izobraževanja. Sodelujoči v posvetu lahko svoje predloge oddajo tudi prek vprašalnika na spletni strani Evropske komisije.