c S

Senatorji potrdili tudi sestavine programa za učenje slovenščine za tuje študente

22.02.2017 08:00 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Senat ljubljanske univerze je na današnji seji med drugim potrdil sestavine Leta plus za tuje študente in migrante. Gre za program, s katerim bi tujcem, ki prihajajo študirat na univerzo, omogočili, da se v prvem letu študija naučijo slovenskega jezika vsaj na ravni razumevanja.

Ljubljanska univerza je okviru strategije internacionalizacije, kot je na seji pojasnil prorektor ljubljanske univerze Goran Turk, sprejela cilje, ki vključujejo podporo pri vključevanju tujih študentov v študij na univerzi.

Ker vse razpisane študijske programe prve stopnje izvajajo v slovenščini in ker relativno malo programov druge stopnje glede na njihovo skupno število izvajajo tudi ali samo v angleščini (skupni študijski programi), je priprava vseh kategorij tujcev na študij v slovenščini ključna za njihovo uspešnost pri študiju.

"V ta namen je bil opravljen razmislek o naboru podpornih vsebin, neke vrste pripravljalnem modulu, pač glede na obstoječe zakonske možnosti, ki bi jih tuji študenti lahko izbrali v času prvega leta študija na univerzi. Modul se bo imenoval Leto plus," je dejal Turk.

Modul bo omogočil tujim študentom, da se naučijo slovenskega jezika vsaj na ravni razumevanja in osnovne strokovne komunikacije. Njegov namen je tudi vključiti tuje študente v spoznavanje našega širšega nacionalnega, družbenega, institucionalnega okolja in jim omogočiti lažjo kulturno in socialno integracijo. S tem želijo tudi spodbuditi članice, da prispevajo druge vsebine za podporo tujim študentom pri študiju na univerzi, je še dodal Turk.

Leto plus vsebuje naslednje sklope: predmete in vsebine prvih letnikov študijskih programov za pridobitev izobrazbe, predmete slovenščine kot tujega jezika in posebne vsebine (Slovenija nekoč in danes, Slovenska družba, Slovenski jezik in slovenska kultura ter IT za študijske namene).

Senatorji so danes sicer potrdili sklep o začetku postopka za izvolitev rektorja za mandatno obdobje 2017-2021. V sredo bo rektor univerze Ivan Svetlik poslal dekanom članic in glavnemu tajniku univerze sklep o začetku postopka za izvolitev rektorja in rokovnik za izvedbo volilnih opravil. Volitve rektorja ljubljanske univerze bodo 16. maja.