c S

Ljubljanska univerza se pripravlja na volitve novega rektorja

21.02.2017 08:10 Ljubljana, 21. februarja (STA) - Ker se rektorju ljubljanske univerze Ivanu Svetliku štiriletni mandat izteče septembra, na univerzi danes začenjajo teči postopki za volitve rektorja za obdobje 2017-2021. Skrajni rok za prijave kandidatov je 24. marec, novega rektorja pa bodo volili 16. maja. Svetlik je za STA napovedal, da ne bo več kandidiral, ker "mora dati možnost mlajšim".

Senat ljubljanske univerze bo na današnji seji predvidoma sprejel sklep o začetku postopka za izvolitev novega rektorja univerze za mandatno obdobje 2017-2021 z rokovnikom za izvedbo volilnih opravil. Hkrati bo senat pozval članice, da v roku 30 dni predlagajo kandidate za rektorja. Skrajni rok za prijave kandidatov je sicer 24. marec, najkasneje do 31. marca pa bo rektorat objavil listo kandidatov za rektorja.

Do 28. aprila bo še javna predstavitev kandidatov za rektorja, volitve, ki so neposredne in bodo potekale sočasno na vseh članicah in rektoratu, pa bodo 16. maja.

Rektorja se po nedavno sprejetih spremembah pravilnika o volitvah organov ljubljanske univerze voli po dvokrožnem in neposrednem sistemu. Za rektorja lahko kandidirajo redni profesorji, ki so na univerzi zaposleni za polni delovni čas.

Za rektorja v prvem krogu bo izvoljen kandidat, ki bo zbral večino oziroma več kot 50 odstotkov veljavnih glasov. V morebitnem drugem krogu pa se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu dosegla najboljša izida. V primeru izenačenosti tudi po drugem krogu pa bi o novem rektorju odločil žreb.

Volilno pravico za volitve rektorja imajo visokošolski učitelji, znanstveni delavci ter visokošolski in raziskovalni sodelavci, zaposleni na univerzi vsaj za polovični delovni čas; študentje in strokovno-administrativni in tehnični delavci. Skupine volivcev imajo različne uteži pri seštevanju glasov, tako da imata skupini študentov in strokovnih delavcev vsaka po 20 odstotkov vseh glasov.

Zdajšnji rektor Svetlik, ki je bil v letih 2005 do 2009 prorektor univerze, nato pa minister za delo, je za STA povedal, da ima sicer že izpolnjene pogoje za upokojitev, a se zdaj še odloča, kaj bo storil. Sicer pa položaj rektorja naše največje javne univerze prepušča mlajšim.

Svetlikovo obdobje je zaznamovala predvsem afera izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost, ki ga je svojim vodilnim v preteklih letih izplačevalo devet ljubljanskih fakultet.

Tudi zaradi tega je univerza sprejela nov statut, ki izpostavlja spremembe v smeri demokratizacije univerze, saj rektorja po novem volijo tudi strokovni delavci, dekana še akademsko osebje in študenti. Urejen je tudi odpoklic dekana in rektorja.