c S

Projekt usposabljanja mladih v Savinjski regiji zelo uspešen

20.02.2017 16:34 Celje, 20. februarja (STA) - Projekt Model M Slovenija, ki se je v Savinjski regiji izvajal od 12. januarja do danes, je bil zelo uspešen. Kot je danes v Celju ob predstavitvi dosežkov projekta povedala direktorica Inštituta IRDO Anita Hrast, želijo s projektom za večjo zaposljivost usposobiti vsaj 140 mladih in jih v sedmih regijah zaposliti vsaj 32.

Usposabljanje v Savinjski regiji je bilo namenjeno več kot 20 brezposelnim mladim v starosti od 24 do 29 let z najmanj srednješolsko izobrazbo. Dva udeleženca usposabljanja sta se že zaposlila.

Projekt je sicer nadgradnja pilotnega projekta Model M, ki ga je omenjeni inštitut izvajal v letih 2013-2016 v Podravju. V okviru pilotnega projekta se je v povprečju zaposlilo od 50 do 70 odstotkov vseh udeležencev, stike z njimi ohranjajo še danes, je dejala Hrastova.

Po njenih besedah so mnogi ustanovili lastna podjetja, še več se jih je zaposlilo pri drugih delodajalcih. Projekt, vreden 340.000 evrov, financirata država in EU iz Evropskega socialnega sklada.

V okviru projekta se je ustvarila Model M Slovenija skupnost, v okviru katere se mladi povezujejo s podjetniki, nevladnimi organizacijami, regijskimi podpornimi ustanovami, ob tem pa razvijajo lastne karierne in poslovne načrte.

Projekt bo, tako Hrastova, prispeval k večji raznolikosti pristopov k zaposlovanju mladih in jim pomagal do zaposlitve. Ker pa je vsaka regija drugačna, se je Inštitut IRDO povezal z regijskimi partnerji, med njimi so tudi predstavniki podjetnikov, nevladnih organizacij in vladnih ustanov.

Usposabljanje v okviru Modela M Slovenija bo potekalo še v Ljubljani, Murski Soboti, Novem mestu, Kopru, Kranju in Slovenj Gradcu.

Direktorica Inkubatorja Savinjske regije Saša Lavrič je dejala, da jih sodelovanje v projektu zelo veseli, saj vidijo možnosti za razvoj mladih v regiji, ne samo v smislu zaposlovanja in razvoja podjetništva, ampak tudi ustanavljanja nevladnih organizacij.