c S

Med šolskimi počitnicami vrsta aktivnosti in delavnic

20.02.2017 08:26 Ljubljana, 18. februarja (STA) - Za slovenske šolarje se začenjajo dolgo pričakovane zimske počitnice. Na enotedenske počitnice se bodo najprej odpravili učenci in dijaki z vzhoda države, nato pa še njihovi vrstniki iz osrednje in z zahodne Slovenije. V času počitnic bodo po državi potekale številne dejavnosti in delavnice. Mnogi se bodo odpravili tudi na smučišča.

Zimske šolske počitnice se najprej začenjajo za učence in dijake jugovzhodne Slovenije, koroške, podravske, pomurske, savinjske in spodnjeposavske regije.

V Zvezi prijateljev mladine Maribor med počitnicami pripravljajo več ustvarjalnih delavnic, na katerih se bodo lahko mladi zabavali z izdelovanjem pustnih mask, naravne kozmetike in iz starih smučk izdelovali starodobna snežna vozila. Manjkalo ne bo niti športnih dejavnosti, od japonskega mečevanja, drsanja do košarke, otroke pa čaka tudi izlet v svet vodnih atrakcij v Termah 3000.

V času počitnic bo možno plavati tudi v bazenu na kopališču Pristan po znižani enotni ceni treh evrov. Med 10. in 12. uro bo vsak dan v organizaciji Plavalnega kluba Branik Maribor poskrbljeno za posebno zabavo in animacijo otrok v bazenu.

V velenjskem Sončnem parku in Vili Rožle zveza prijateljev mladine pripravlja brezplačni počitniški živ žav in sicer ustvarjalnice na temo zimskih radosti in pusta, gledališko delavnico in družabne igre.

V Metliki pa društvo prijateljev mladine načrtuje ustvarjalno igralni kotiček, ki se bo odvijal v metliški knjižnici, in delavnico za pust v sejni sobi na Pungartu. Za četrtek pripravljajo izlet v Zagreb in obisk muzeja iluzij ter centra Arena.

Tudi na celjskem koncu tamkajšnja športna zveza otrokom, osnovnošolski in srednješolski mladini ter študentom pripravlja različne brezplačne športne aktivnosti od plavanja, drsanja, kegljanja, namiznega tenisa in plezanja do smučanje na otroškem poligonu in učenja borilnih športih.

Tako kot med vsakimi počitnicami bo tudi med letošnjimi poskrbljeno za otroško varstvo. V nekaterih občinah bo poskrbljeno v posameznih osnovnih šolah, organizirajo pa ga tudi različni zavodi in organizacije.

Policisti pa bodo med počitnicami na smučiščih, kjer je takrat več ljudi kot običajno, poostreno nadzirali spoštovanje predpisov. S tem naj bi zagotovili večjo varnost, zlasti otrok, in preprečili nepotrebne poškodbe.

Učenci in dijaki z vzhoda države bodo v šolske klopi znova sedli čez en teden, ko bodo na počitnice odšli njihovi kolegi z osrednje in zahodne Slovenije oziroma iz gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske regije ter Kočevja, Osilnice in Kostela.