c S

SDS in NSi vztrajata pri uresničitvi ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva

17.02.2017 15:50 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Potem ko je predlog novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja zaradi neusklajenosti koalicije obtičal na vladi, v opozicijskih SDS in NSi vztrajajo pri uresničitvi ustavne odločbe v zvezi s financiranjem zasebnega šolstva. Možnost za to se odpira tudi s predlogom zakona, ki ga je v postopek DZ pred nekaj tedni ponovno vložila SDS.

Predlogu ministrstva za izobraževanje, s katerim bi uresničili ustavno odločbo glede financiranja zasebnega šolstva, nasprotujeta koalicijski SD in DeSUS, zato je vlada ta postopek v četrtek zaustavila. Koalicija se bo še poskušala usklajevati.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je v četrtek na vprašanje, ali bodo vztrajali pri obstoječem predlogu, le da bo ta nekoliko spremenjen, za STA odvrnila, da je "ustavna odločba povedala svoje". Za uresničitev ustavne odločbe se je zavzel tudi premier Miro Cerar.

Tako je vprašanje, kako bo SMC ravnala ob odločanju v DZ glede predloga SDS, ki predvideva stoodstotno izenačitev javnoveljavnih programov tako javnih in zasebnih osnovnih šol.

V poslanski skupini SDS pa so pripravljeni podpreti predlog novele zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo, če bo ta uresničeval odločbo ustavnega sodišča, je danes za STA povedal poslanec Tomaž Lisec. "Če bo zakona šel v tej smeri, lahko ministrica vsaj ne računa na naše nasprotovanje, ampak prej na našo podporo zakonu," je zagotovil.

Podpora poslanske skupine SDS bi bila mogoča tudi v primeru predloga ministrstva, da bi bile javno veljavni programi v zasebnih šolah financirani stoodstotno, jutranja varstva in določene druge zadeve pa 85-odstotno. Predlog ministrstva gre dejansko v tej smeri. Če bo prišel v DZ, Lisec napoveduje pripravo amandmajev, ki bi delno financiranje nadomestili s stoodstotnim.

Ob tem je Lisec izrazil upanje, da bo predlog zakona prišel v DZ. "Glede na to, da to ni stvar koalicijskega sporazuma, morda lahko ministrica naredi tudi po svoje," je ocenil. Dodal pa je še, da bo verjetno imela večje težave v koaliciji kot opoziciji pri podpori takšnemu zakonu.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je za STA ocenila, da gre osnutek zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo, v pravo smer. Novakova obžaluje, da ta koalicija ni sposobna izvršiti ustavne odločbe oz. jo problematizira, pričakuje pa, da bo SMC vztrajala pri izpolnitvi odločbe.

Predsednica NSi je spomnila na zgražanje nekaterih strank v drugih primerih, ko kdo kritizira sodstvo, v tem primeru "pa same niso sposobne izvršiti odločbe ustavnega sodišča".

Gre predvsem za ideološko oviro, meni Novakova. Prav tako ne razume, zakaj bi otroke, ki se šolajo v zasebni osnovni šoli, ki izvaja javno priznani program, obravnavali drugače kot tiste, ki obiskujejo javne šole.

Tako bo NSi podprla vsako rešitev, ki bo v smeri uresničitve ustavne odločbe, ne glede na to, kdo bo predlagatelj. S tem je Novakova odgovorila na vprašanje, ali bodo podprli predlog SDS.

Z uresničitvijo ustavne odločbe se že krepko zamuja, zaradi česar se je Makovec Brenčičeva na zahtevo SDS novembra tudi zagovarjala na interpelaciji. O ponovni interpelaciji pa v poslanski skupini SDS še ne razmišljajo, saj je ministrica s pripravo osnutka zakona pokazala neko voljo, je povedal Lisec.

Sicer pa na ustavni komisiji DZ čaka predlog za dopolnitev ustave glede te vsebine, ki ga je pripravila SD, sopodpisale pa tudi DeSUS, ZL in Zavezništvo (prej ZaAB). Kot so danes navedli v Zavezništvu, je prav, da se vsi javni programi, ne glede na to, ali jih izvajajo javni ali zasebni izvajalci, obravnavajo na enak način in so financirani iz javnih sredstev. Vsi drugi programi, ki jih javne in zasebne šole izvajajo, pa naj se financirajo iz drugih virov.