c S

Vlada proti vključitvi mladih v ESS in podaljšanju časa nudenja študentske prehrane

17.02.2017 08:28 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Vlada nasprotuje predlogu priporočila vladi, naj v Ekonomsko-socialni svet (ESS) vključi mlade, ki ga je državnemu zboru predložil nepovezani poslanec Andrej Čuš. Kot ugotavlja, je ESS predvsem tripartitni organ delavcev, delodajalcev in države. Prav tako ne podpira Čuševega predloga za podaljšanje časa nudenja študentske prehrane.

Vlada v danes sprejetem mnenju piše, da je ESS tripartitni organ socialnih partnerjev in vlade, ustanovljen z namenom obravnavanja vprašanj in ukrepov, ki se nanašajo na ekonomsko in socialno politiko, in drugih vprašanj, ki se nanašajo na posebna področja.

Temeljni akterji socialnega partnerstva so predstavniki različnih interesnih skupin, ki predstavljajo in varujejo interese svojih članov, in sicer dela (delavci - sindikati), kapitala (delodajalci - združenja delodajalcev) in države (največkrat vlada), med katerimi je potrebno vzpostaviti ravnotežje moči.

ESS po navedbah vlade tudi po sprejetju novih pravil o delovanju ostaja prostor industrijskih odnosov ter ohranja tripartitno sestavo predstavnikov vlade, delodajalcev in delavcev.

Ob tem pa pojasnjujejo, da pravila o delovanju ESS določajo, da lahko kolegij ESS odloči, da se na posamezno sejo vabijo predstavniki različnih interesnih skupin in posamezni strokovnjaki, "kar dovoljuje, da so na sejah, kjer se obravnava pomembna medgeneracijska vprašanja, prisotni tudi predstavniki mladih, starejših in drugih interesnih skupin".

Podaljšanje časa nudenja študentske prehrane Čuš predlaga s spremembo zakona o subvencioniranju študentske prehrane, in sicer predlaga, da se subvencionirani obroki namesto do 20. ure nudijo do 24. ure.

Vlada se, kot je zapisala v odgovoru na Čuševo pobudo, strinja, da se pedagoški proces podaljšuje in da je zahtevana vedno večja prisotnost študentov na predavanjih in vajah, "vendar študijski proces ne traja neprekinjeno 12 ur". "Študentje torej nimajo predavanj oz. vaj neprekinjeno od 8.00 do 20.00, pač pa v tem razponu vedno lahko najdejo čas za kosilo," je zapisano.