c S

Pionirski dom v pomlad s sedmimi festivali za otroke in mladino

16.02.2017 15:02 Ljubljana, 16. februarja (STA) - V Pionirskem domu so danes na novinarski konferenci predstavili sedem festivalov, prek katerih bodo otroci in mladostniki od marca do sredine junija razvijali svoje ustvarjalne kulturno-umetniške potenciale, je dejala direktorica doma Viktorija Potočnik. S predstavljenimi aktivnostmi želijo javnost ozavestiti o pomenu kulturnega udejstvovanja.

"Pionirski dom je bil ustanovljen z namenom aktivnega preživljanja prostega časa, danes pa ima pomembno vlogo predvsem pri kulturnem izobraževanju mladih," je izpostavila Potočnikova in dodala, da ta cilj dosegajo predvsem tako, da pri njih novih znanj ne pridobivajo le mladi, ampak tudi mentorji in pedagogi. V Pionirskem domu se čez leto odvija več kot 50 celoletnih programov, v katere je vključenih okoli 1200 otrok in mladostnikov. Da bo za kulturno in raziskovalno udejstvovanje na voljo več prostora, poteka prenova Art centra Pionirskega doma v središču Ljubljane, v katerem bodo z izvajanjem aktivnosti predvidoma začeli septembra.

Med najbolj znanimi festivali, ki jih organizira Pionirski dom, je Hokus Pokus, festival znanosti, ki letos poteka že desetič. Začel se bo 15. marca, sodelovalo pa bo približno 900 otrok. Letošnja novost so brezplačne delavnice inštitutov, zavodov in društev, s katerimi dogodek odpirajo za širšo javnost.

23. marca sledi 11. mednarodni Festival otroškega in mladinskega filma ZOOM, namenjen osnovno- in srednješolski filmski produkciji, izbrani z vsega sveta. Pet dni kasneje bo 15. Otroški festival gledaliških sanj, na katerem si bo predstave ogledalo okoli 8000 otrok. Nekoliko drugače bo letos potekal 10. Glasbeni festival osnovnih in srednjih šol, na katerem bodo 19. aprila nastopile zmagovalne glasbene skupine prejšnjih let, ki se jim bodo pridružili uveljavljeni slovenski glasbeniki, katerih imena zaenkrat ostajajo skrivnost.

V okviru literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica bodo 20. aprila podelili literarne nagrade za najboljšo kratko zgodbo. Z otvoritvijo treh likovnih razstav, ki sodijo pod drugi LIKfest, so začeli že 6. decembra lani, 7. marca pa bodo razstavo odprli še v Festivalni dvorani. 16. in 17. junija bodo sodobno plesno umetnost slavili na plesnem festivalu Kalejdoskop.

Na novinarski konferenci so povedali še, da so poslovno leto 2016 zaključili v pozitivnih številkah. "Majhen, a pomemben presežek bomo namenili nabavi nove opreme za učilnice in Festivalno dvorano," je povedala Potočnikova.