c S

Kopač Mrakova bolj uspešna pri pripravi socialnih sprememb, manj pri delovni zakonodaji

16.02.2017 14:06 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Razširjena koalicija bo danes med drugim obravnavala socialno in družinsko politiko. Ministrstvo za delo je v času po prestani interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak dalo v javno razpravo reorganizacijo centrov za socialno delo, vlada pa je potrdila predlog družinskega zakonika. Obljubljene spremembe delovne zakonodaje pa še niso nared.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je predsedniku vlade Miru Cerarju med pogovori, ki so maja in junija lani potekali v povezavi z interpelacijo SDS proti njej zaradi odvzema dečkov starim staršem, zagotovila hitrejšo pripravo že v koalicijski pogodbi naštetih zakonskih predlogov, kot je potekala dotlej. Koalicijski SMC in DeSUS sta jo podprli pri njenem odgovoru na očitke iz interpelacije tudi na podlagi njenih zagotovil. Medtem pa SD ni imela pripomb na delo svoje ministrice.

Kopač Mrakova je koaliciji med drugim zagotovila, da se bo pospešeno lotila prenove socialnovarstvenega področja. Decembra je v javno razpravo poslala predlog novele zakona o socialnem varstvu, ki predvideva učinkovitejšo organizacijo centrov za socialno delo, poenotenje postopkov in več strokovnega dela z uporabniki. Novela naj bi se začela uporabljati z letom 2018.

Centri za socialno delo naj bi se po novem več ukvarjali z uporabniki

Predlog novele zakona o socialnem varstvu, ki je bil v javni razpravi do srede, ohranja obstoječih 62 centrov. A uvaja centralno enoto centrov in 16 območnih centrov na regijski ravni. Centralna enota bo nudila podporo centrom in skrbela za izobraževanje in razvoj stroke. Območni centri pa bodo za vse lokalne enote centrov v regiji opravljali pravne, finančne in računovodske storitve ter storitve s področja informatike. Območja, ki jih bodo pokrivali, po ministričinih besedah še niso dokončno opredeljena.

Območni centri bodo vključevali regijsko interventno službo in tam, kjer krizni centri že obstajajo, tudi te. Po potrebi bodo oblikovali mobilni strokovni tim. Vsak območni center bo vključeval enoto za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev in enote centra za socialno delo.

Vzporedno s pripravo zakonskih rešitev poteka tudi uvajanje informativne odločbe in vzpostavljanje socialne aktivacije. Sistem informativne odločbe po vzoru dohodninske odločbe bo omogočil avtomatsko odločanje o letnih pravicah iz javnih sredstev. Prve testne informativne odločbe bodo predvidoma izdali septembra ali oktobra.

Projekt socialne aktivacije pa bo omogočil zaposlitev več deset socialnih aktivatorjev za delo na terenu z dolgotrajno brezposelnimi, ki jih bodo usmerjali v programe socialne aktivacije. Javni razpis za sofinanciranje programov so objavili v petek.

Predlog družinskega zakonika čaka na obravnavo v DZ

Predlog družinskega zakonika, ki ga je vlada decembra pripravila za obravnavo v DZ in naj bi ga pristojni odbor DZ obravnaval spomladi, predvideva, da bodo o trajnejših ukrepih za varstvo otroka in o začasnih odredbah odločala sodišča. Prav tako bodo odločala o rejništvu in skrbništvu.

O nujnih ukrepih, ko otrok ne more niti trenutka več ostati v matični družini, bodo po predlogu še vedno odločali centri za socialno delo. A tak ukrep bo lahko veljal le nekaj dni.

Pojem družine je v predlogu zastavljen širše kot v veljavni zakonodaji. Družina je življenjska skupnost otroka z obema ali enim staršem ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka in ima do otroka obveznosti in pravice, se glasi predlagana opredelitev.

Na področju skrbi za starejše v pripravi več novosti

Na področju skrbi za starejše se je priprava že več let pričakovanega predloga zakona o dolgotrajni oskrbi konec lanskega leta prenesla z ministrstva za delo na ministrstvo za zdravje. Na slednjem je z začetkom letošnjega leta začel delovati poseben direktorat, ki bo pripravil zakon. Po časovnici je obravnava predloga na vladi načrtovana v juliju.

Zakon o dolgotrajni oskrbi pa ne bo vključeval osebne asistence, kot je bilo načrtovano. Osebno asistenco ureja poseben zakonski predlog, ki so ga na podlagi besedila, ki je nastal na ministrstvu, pripravili in v zakonodajni postopek vložili v opozicijski NSi. Predlogu se v petek obeta sprejetje v DZ brez glasu proti.

Pozitivne spremembe na področju skrbi za starejše bo po predvidevanjih prinesla tudi decembra lani sprejeta novela zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki za prejemnike varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči pod določenim pogojem ukinja zaznambo na nepremičnini in vračilo pomoči. Pogoj pa je, da nepremičnina, ki jo imajo v lasti in v njej bivajo, ne presega vrednosti 120.000 evrov. Po pričakovanjih se bo za varstveni dodatek tako odločilo 5000 upravičencev več.

Predlog zakona o demografskem skladu, v katerega bi se morala Kapitalska družba glede na zakon o Slovenskem državnem holdingu preoblikovati že do konca leta 2015, pa pripravljajo na ministrstvu za finance, a v sodelovanju z ministrstvom za delo. Koalicijska pogajanja so hitreje stekla po tem, ko je koalicijska SD konec lanskega leta potrdila deklaracijo za sklad. Ministrstvo za finance si prizadeva, da bi bil zakon sprejet še letos.

Predsednik vlade je ministrico Kopač Mrakovo na pogovorih pred interpelacijo opozarjal tudi na nujnost sprejetja sprememb glede trga dela in ureditve reprezentativnosti sindikatov. Spremembe glede reprezentativnosti so zdaj v usklajevanju. Pogovori o možnih spremembah zakonov s področja trga dela pa od sredine lanskega leta potekajo v delovni skupini v okviru Ekonomsko-socialnega sveta. Izhodišče za pogovore je dokument Za dostojno delo, ki ga je ministrstvo predstavilo javnosti lani spomladi.