c S

Z reorganizacijo bomo CSD vrnili ljudem

15.02.2017 08:19 Ljutomer, 14. februarja (STA) - V Ljutomeru je bil prvi lokalni posvet o reorganizaciji centrov za socialno delo (CSD). Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je ob tem poudarila, da gre za zelo pomemben projekt, s katerim bodo centre za socialno delo vrnili ljudem.

"To ni projekt ministrstva, ampak morajo biti vanj vključeni vsi deležniki, lokalna skupnost, obstoječi CSD, nevladne organizacije. Želim pa si tudi glas uporabnikov in uporabnic, kajti na koncu se moramo vsi zavedati, da moramo to reorganizacijo peljati v smislu, da vrnemo ljudem CSD. Tja namreč pridejo, ko so v stiski, da so tam slišani, da imajo v teh ustanovah dostojanstvo in da jim res pomagajo pri reševanju njihove stiske," je poudarila ministrica.

Bistvena razlika predloga novele zakona o socialnem varstvu z reorganizacijo CSD, ki je v javni razpravi, je po besedah ministrice v tem, da bodo administrativna dela, v katerih se utapljajo CSD in so zato tudi tudi največkrat tarča kritik, ločena od odločanja o pravicah iz zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Ločena bodo iz lokalnega okolja in prenesena na enote na območnih CSD, hkrati bo vpeljana informativna odločba po vzoru dohodninskih odločb, tako da bodo ljudje oddali samo prvo vlogo, naslednje pa dobili avtomatično.

"To pomeni, da se bodo na lokalnih CSD ukvarjali samo s socialnimi problemi, da bodo reševali vprašanja glede denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, kjer gre za prejemek. Ključno je, da je tudi pogovor o razreševanju njihovih problemov in hkrati zelo pomembna časovna dostopnost," pravi ministrica.

Upa tudi, da bo vpeljano izmensko delo, kar pomeni, da bodo CSD dostopni še v popoldanskem času, ker bodo združevali območja in krepili multidisciplinarne skupine, saj ima na primer CSD v Mariboru danes 90 zaposlenih, v Metliki pa pet.

Tako ne morejo ponuditi enako kakovostne storitve niti zaposliti psihologov, kliničnih psihiatrov, pravnikov, da bi se lahko spoprijeli s težkimi problemi, ker je dejansko vedno več takih, ki potrebujejo in zahtevajo multidisciplinarni pristop, tega pa z obstoječo strukturo ni mogoče, še ugotavlja Kopač Mrakova.

Hkrati je napovedala povezovanje skupnih služb, računovodstva, informacijskih tehnologij, pri čemer bodo samo zaradi povezovanja in brez vmešavanja v strokovno delo prihranili od 50.000 do 70.000 evrov, ter obljubila, da bo šel ves ta prihranek za nove zaposlitve socialnih delavcev.

Vpeljati želijo tudi mobilne enote, socialne aktivatorje, programe socialne aktivacije, tako da bo po prepričanju ministrice mogoče prvič dejansko govoriti, da vpeljujemo aktivno socialno politiko, kjer bodo imeli CSD programe za vključevanje dolgotrajnih prejemnikov denarnih socialnih pomoči.

Predlog reorganizacije ohranja obstoječih 62 centrov za socialno delo, uvaja pa centralno enoto centrov in 16 območnih centrov na regijski ravni. Lokalni posveti bodo potekali do junija.