c S

Senat mariborske univerze potrdil program za leto 2017

15.02.2017 08:15 Maribor, 14. februarja (STA) - Senat mariborske univerze je danes brez posebne razprave podprl program dela za leto 2017, ki ga mora do konca tega tedna oddati šolskemu ministrstvu. Več časa si je za obravnavo dokumenta tik pred sejo senata vzel upravni odbor, ki je znova izrazil skrb zaradi finančnega dela programa. Univerza je za zdaj ostala tudi brez načrtovanega kredita.

Po besedah glavnega tajnika univerze Mladena Kraljiča je letošnji program, ki so ga sprejeli bistveno prej kot minula leta, nadaljevanje prejšnjega, večjih odstopanj pa ni, zlasti kar se tiče dolgoročnih ciljev.

Na finančni del, ki še ni v celoti pokrit, je spomnil Željko Knez s kemijske fakultete, ki ga je zanimalo mnenje upravnega odbora. Rektor Igor Tičar mu je odgovoril, da člani tega organa seveda niso bili navdušeni nad finančnim stanjem ustanove, da pa ga razumejo in se zavedajo, da je mariborska univerza podfinancirana.

Kljub temu pa upravni odbor ni potrdil najema skoraj dveh milijonov evrov kredita, s katerimi bi zakrpali luknjo, ki bo nastala zaradi izgubljenih sodnih sporov glede poplačila zaposlenim, ki so bili, kot je medtem že potrdilo sodišče in pristojna inšpekcija, zaradi nezakonitosti oškodovani.

"Ta trenutek bomo glede na sodbe, ki so že sprejete in jih seveda spoštujemo, potrebovali okoli 1,8 milijona evrov," je povedal rektor in pojasnil, da je upravni odbor, ki je tokrat zadnjič zasedal v tej sestavi, imel zadržke glede kredita zato, ker soglasja ni dalo ministrstvo za finance, slednje pa je soglasje pogojevalo s pristankom upravnega odbora. Odločanje o tej temi so zato prepustili svojim naslednikom, ki naj bi bili imenovani v naslednjih dneh.

Tičar zagotavlja, da so se na univerzi že pred tem ukvarjali tudi z možnostjo zavrnitve posojila, za katerega je soglasje sicer že dalo ministrstvo za izobraževanje. Ena od možnosti je najem kredita s pomočjo finančno bolje stoječih fakultet, ki bodo denar posodile tistim v slabšem položaju.

Na takšen način odpravljanja preteklih napak so pomisleke nedavno že izrazili v visokošolskem sindikatu, kjer so poudarili, da je po razsodbi vrhovnega sodišča Univerza v Mariboru edini in enoten pravni subjekt, ki je dolžan zaposlenim delavcem zagotavljati enake pravice ne glede na to, na kateri članici opravljajo svoje delo.

Ob tem so v sindikatu upravni odbor pozvali, da neustreznega finančnega načrta, ki ne bi vseboval realnega stroška poplačila dolga, ne sprejmejo ter da poskrbijo za zakonitost. V nasprotnem primeru bodo prisiljeni znova sprožiti ustrezne pravne postopke, preveriti odgovornost članov organa, o vsem skupaj pa obvestiti ministrstvo ter zahtevati, da ne da soglasja k programu.

Tičar je sicer po seji za STA povedal, da je vesel, da so program dela sprejeli, saj je ta zahteval veliko truda. Ob tem pa je poudaril, da je celotno slovensko visoko šolstvo močno podfinancirano, medtem ko je slika v osnovnem in srednjem šolstvu precej boljša.

"Glede na denar, ki ga država vlaga v visoko šolstvo, je znanje, ki ga dajejo slovenske univerze danes še vedno vrhunsko. Lahko pa bi bilo še dosti boljše," je dejal Tičar, ki ga najbolj boli, da tako kakovostno izobražena mladina odhaja v tujino.