c S

Visokošolski sindikat poziva ministrico za izobraževanje k umiku izhodišč za visokošolsko zakonodajo

14.02.2017 13:57 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Visokošolski sindikat poziva ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič k umiku "neusklajenih" izhodišč visokošolskega zakona s skupne seje svetov za visoko šolstvo ter za znanost in tehnologijo. Izhodišča predvidevajo široko deregulacijo upravljanja javnih visokošolskih zavodov in izstop zaposlenih iz javnega plačnega sistema, opozarjajo.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije ugotavljajo, da je svet za visoko šolstvo oziroma ožja delovna skupina pripravila uravnotežen predlog izhodišč novega zakona o visokem šolstvu, ki je odražal pričakovanja vseh deležnikov. Nato pa je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport svetu podalo predlog, ki naj bi izhajal iz predloga delovne skupine in drugih elementov, a je iz njega po navedbah sindikata črtalo skoraj vse elemente, ki so zagotavljali "varovanje pravic zaposlenih in kakovosti pedagoškega dela", so zapisali v sporočilu za javnost.

Izhodišča kot poglavitno poslanstvo visokega šolstva predstavljajo raziskovanje, medtem ko je izobraževanje po navedbah sindikata reducirano na raven enega od načinov prenosa znanja k uporabnikom, ob boku s trženjem raziskav in ekspertiz.

Ministrstvu očitajo skrajno nejasna razmejitev med javno službo in tržno dejavnostjo, ki jo je terjalo ustavno sodišče. Kot javna služba mora biti opredeljena celotna dejavnost univerz, le v določenih mejah lahko vključuje tudi zasebne vire, a to mora biti z zakonodajo jasno opredeljeno, opozarjajo.

V sindikatu so prepričani, da idejo o izstopu iz sistema javnih uslužbencev promovirajo predvsem "vodstva in etablirane skupine, ki se nadejajo, da se bodo z razslojevanjem znotraj ustanov otresle problema pomanjkljivega javnega financiranja". Za sindikat je posebej nesprejemljiva namera po formalnem zlitju delovnih mest visokošolskega učitelja in raziskovalca.

V visokošolskem sindikatu tako ugotavljajo, da je ministrica s predložitvijo neusklajenih izhodišč "poteptala socialni dialog in zasebnim podjetniškim stremljenjem ozkega kroga zainteresiranih ponovno dala prednost pred temeljnim poslanstvom javne univerze".

Pozivajo jo, da umakne neusklajeni predlog izhodišč s skupne seje sveta za visoko šolstvo in sveta za znanost in tehnologijo, ki bo v sredo. "Če bo pri njih vztrajala, je izbrala konflikt, v katerem jo utegne doleteti usoda nekaterih njenih predhodnic in predhodnikov," dodajajo v sindikatu.

Več bodo v visokošolskem sindikatu spregovorili na današnji novinarski konferenci.