c S

Na Črnomaljskem premalo ustrezno usposobljenega kadra

10.02.2017 13:23 Črnomelj, 10. februarja (STA) - Večji del predstavnikov črnomaljskega gospodarstva je na današnjem pogovoru o gospodarskih razmerah z županjo Mojco Čemas Stjepanovič opozorilo na težave, ki ji imajo pri zagotavljanju ustrezno usposobljenega kadra. Kljub območni nadpovprečni skoraj 17-odstotni nezaposlenosti imajo težave pri iskanju tako navadnega kot strokovnega kadra.

Kot je poudarila Marta Kelvišar, direktorica podjetja Adria Dom, ki velja z lani sto na novo zaposlenimi delavci za glavnega območnega zaposlovalca, na Črnomaljskem na prvem mestu ne premorejo dovolj strokovne delovne sile, hkrati pa ni dovolj delavcev, starih manj kot 50 let.

Ob tem je opozorila tudi na problem sožitja med generacijami ter potrebo po pridobivanju ustreznih znanj, vodenja in medgeneracijskega sodelovanja.

Kot so pristavili nekateri njeni kolegi iz drugih črnomaljskih podjetij, med številnimi slabše izobraženimi delavci ali kandidati za tovrstna delovna mesta opažajo nizko motiviranost in slab odnos do dela.

Ker je veliko mladih tudi neprimerno izobraženih, območni šolski programi pa so v več primerih zastareli in neprilagojeni dejanskim potrebam, se tako nekateri pri iskanju ustreznih kadrov ozirajo tudi proti hrvaški meji in tamkajšnji delovni sili, pri kateri pa nasprotno ne naletijo na problem izobrazbe ali ustrezne usposobljenosti, so poudarili.

Sicer pa so črnomaljski gospodarstveniki danes vnovič opozorili na problem mejnega prehoda Vinica, kjer jih pesti problem omejitve nosilnosti mosta preko Kolpe na 7,5 tone, ki velja le za njegovo prečkanje s slovenske strani, medtem ko most s hrvaške strani zmore 30-tonsko nosilnost.

Z omenjenim problemom so Črnomaljci ob vladnem obisku Dolenjske in Bele krajine novembra lani posebej seznanili njene predstavnike, kljub pogostim političnim obljubam pa se pri večletnem reševanju tega vprašanja še vedno ni nič premaknilo.

Po pojasnilu županje Čemas Stjepnovičeve eno glavnih ovir za ureditev omenjenega problema predstavlja ministrstvo za notranje zadeve, katerega predstavniki na mejnem prehodu Vinica naj ne bi imeli dovolj prostora za pregled večjih tovornjakov, ki bi zapuščali državo.

Med drugimi problemi so črnomaljski gospodarstveniki opozorili še na neustrezne cestne povezave, počasnost projekta ceste tretje razvojne osi in energetsko podhranjenost. Ob nizkih razpisnih zneskih pa številne pri razvojnem programu Pokolpje odvračajo tudi zahtevni razpisni pogoji ter "neživljenjske administrativne zahteve", so še izpostavili.