c S

Še danes možne pripombe na predlog novele zakona o skupnosti študentov

09.02.2017 08:30 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Še danes je mogoče posredovati pripombe na predlog novele zakona o skupnosti študentov, ki je v javni razpravi na e-demokraciji od 26. januarja. Študenti so z novelo zadovoljni in po navedbah Luke Špoljarja iz Študentske organizacije Slovenje pričakujejo, da bo šla čim prej naprej v zakonodajni postopek.

Novela zakona o skupnosti študentov predvideva nadzor računskega sodišča nad študentskimi organizacijami ter jih zavezuje k posredovanju informacij javnega značaja, spoštovanju določil zakona o javnem naročanju in zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Pozivi k zakonodajnim spremembam so prišli iz Študentskega društva Iskra lani spomladi. Prvotni predlog so poslanci oktobra lani v državnem zboru zavrnili in pozvali ministrstvo za izobraževanje, naj skupaj s širšo študentsko javnostjo pripravi predlog novega zakona.

Nato je delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov Študentske organizacije Slovenije, društva Iskra, študentskih svetov, samostojnih zavodov, finančnega ministrstva in ministrstva za delo ter rektorske konference pod okriljem ministrstva za izobraževanje pripravila skupen predlog, ki ureja delovanje študentskih organizacij in nekatere prakse nadzora.

V študentski krovni organizaciji so s spisanim zakonskim predlogom zadovoljni, ker so bili upoštevani tudi njihovi predlogi. Poleg tega novela ureja študentsko organiziranje na višješolskih institucijah in postopke volitev v predstavniška telesa ter omejuje financiranje volilnih kampanj. Dodana je bila tudi klavzula, ki bo pravnomočno obsojenim za naklepno kaznivo dejanje prepovedala vodstveni ali nadzorni položaj.

"V pripravo novele je bila vključena študentska javnost oziroma predstavniki študentske organizacije, rezultat pa je spisan predlog zakona, ki bo po koncu javne razprave šel v medresorsko obravnavo, kjer bodo pobude in predloge podala še ostala ministrstva oz. deležniki na vladni ravni. Nato se bo spisal končni vladni predlog, ki bo šel v zakonodajni postopek," je še pojasnil Špoljar.