c S

Vizija Slovenije bo predstavljena javnosti

09.02.2017 08:27 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Javnosti bo danes predstavljena vizija Slovenije v daljni prihodnosti, natančneje leta 2050. Z dokumentom, ki naj bi poenotil prebivalce in prebivalke Slovenije pri ustvarjanju skupne prihodnosti, se bo najprej na seji seznanila vlada, popoldne pa bo sledila javna predstavitev v Narodni galeriji v Ljubljani.

Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko je vizijo pripravljala od poletja 2015. "Cilj vizije je, da združi in poveže prebivalce in prebivalke Slovenije," je v izjavi za novinarje v torek poudarila ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Proces priprave vizije je potekal prek posvetovanj in pogovorov s posamezniki iz najrazličnejših demografskih skupin, interesnih področij ter delov Slovenije. Temelji na petih osnovnih elementih: učenje za življenje, inovativna družba, zaupanje, kakovostno življenje in identiteta.

Želja službe vlade za razvoj je vizijo približati ljudem ter tako napraviti korak k proaktivnemu načrtovanju naše prihodnosti na podlagi zavestnih odločitev, zasnovanih na trdnih izhodiščih.

Na podlagi vizije vlada že pripravlja dolgoročno strategijo Slovenije, ki bo nosila letnico 2030, temu pa bo sledil še akcijski načrt, ki bo cilje ter strateške prioritete povezal s proračunom.

Sicer bo vlada na današnji seji obravnavala tudi letni program izobraževanja odraslih, za katerega bo letos zagotovljenih dobrih 71 milijonov evrov proračunskih sredstev. Program določa izobraževalne programe, ki se financirajo iz javnih sredstev, obseg in vrsto dejavnosti, potrebnih za njegovo uresničevanje, obseg sredstev, ki se zagotovijo v državnem proračunu in ministrstva, pristojna za izvedbo programa.