c S

Pahor predal listino o častnem pokroviteljstvu za nacionalno knjižno kampanjo Slovenija bere

07.02.2017 15:34 Ljubljana, 07. februarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je ob prihajajočem kulturnem prazniku predal listino o častnem pokroviteljstvu nad nacionalno knjižno kampanjo Slovenija bere. V imenu pobudnikov kampanje, Slovenskega knjižnega sejma ter Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS, jo je prevzel predsednik upravnega odbora knjižnega sejma Zdravko Kafol.

Kafol se je predsedniku Pahorju zahvalil za podporo kampanji in poudaril, da je pismenost brezplačna vozovnica v družbo znanja in našo skupno prihodnost. Predsednik Upravnega odbora Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Bojan Švigelj pa je poudaril, da družba znanja ne more obstati brez družbe branja, kar Slovenija je.

Predsedniku republike so z željo, da Slovenci postanejo narod bralcev, Slovenija pa država branja, tudi predali prvi izvod "potnega lista v deželo branja".

Predsednik Pahor se je v nagovoru zahvalil vsem, ki s srčnostjo in ambicioznostjo mlade generacijo spodbujajo k branju. "Slovenci smo edina nacija, ki kulturni praznik obeležujemo kot državni praznik. Slovenci živimo s kulturo in kot narod nas določata prav kultura in jezik," njegove besede povzema sporočilo za javnost predsednikovega urada.

Dogodek v predsedniški palači je s pesmijo pospremila ambasadorka kampanje dramska igralka in pesnica Saša Pavček. Drugi ambasadorji so še Manca Košir, Janez Škrabec, Vlasta Nussdorfer, Irena Štaudohar, Andrej Božič, Matjaž Gantar, Zoran Predin in Boštjan Gorenc - Pižama.

Učenci Osnovne šole Valentina Vodnika so ob tej priložnosti predstavili pesniško zbirko, ki so jo izdali v okviru lastne založbe Knjigoraj. V tej najmlajši in najmanjši slovenski založbi so petošolci doslej izdali že blizu 50 knjižic, ki jih sami napišejo, ilustrirajo in zvežejo.

Nacionalna kampanja Slovenija bere se je začela na pobudo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) v času 32. slovenskega knjižnega sejma lani novembra. Poteka pod okriljem Slovenskega knjižnega sejma ter Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS in je namenjena vsem generacijam Slovenk in Slovencev. Njen cilj je širiti zavest o pomenu branja in knjig za blagostanje vsakega posameznika in družbe kot celote. Zaključila se bo leta 2021 z nacionalnim letom branja.