c S

Na mariborski univerzi tudi letos z nekaj manj vpisnimi mesti

07.02.2017 13:47 Maribor, 07. februarja (STA) - Na Univerzi v Mariboru pričakujejo, da se bo informativnih dni v petek in soboto udeležilo približno 4000 dijakov. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, bodo med drugim poskrbeli tudi za brezplačen avtobusni prevoz do posameznih fakultet v Mariboru. Število vpisnih mest je na univerzi sicer tudi letos nekoliko upadlo.

V prihajajočem študijskem letu so v Mariboru razpisali 4993 vpisnih mest, od tega 3928 za redni in 1065 za izredni študij. Med ključnimi novostmi so po besedah prorektorice za študijske zadeve Nataše Vaupotič nov visokošolski program menedžmenta v športu na kranjski fakulteti za organizacijske vede, ki ga bodo izvajali kot izredni študij, pedagoška fakulteta pa je pri programu športnega treniranja v nabor športnih disciplin dodala hokej.

"Tudi letos smo nekoliko znižali število vpisnih mest, a gre za 48 mest, kar je relativno majhna številka. Do znižanja je prišlo na rednih programih fakultete za gradbeništvo, fakultete za kmetijstvo, fakultete za logistiko, fakultete za naravoslovje in filozofske fakultete, nekaj manj je tudi mest za izredni študij na fakulteti za logistiko in fakulteti za zdravstvene vede," je pojasnil vodja prijavno-informacijske službe Dejan Senekovič.

Kot je dodal, se je prvi prijavni rok za vpis na univerzo začel 1. februarja in se izteče 3. marca, prijavo pa je mogoče oddati le elektronsko. Ob tem je opozoril na pomembnost držanja rokov in odsvetoval pošiljanje maturitetnih spričeval, ki so vse bolj pogost pojav, a to ni potrebno, saj vsa spričevala pridobijo sami z državnega izpitnega centra.

Po besedah prorektorice za študentske zadeve Maje Žibret bo v petek med 7.50 in 9. uro zagotovljen brezplačen avtobusni prevoz do posameznih fakultet izpred glavne železniške postaje. Dijakom bo na krožnih vožnjah na voljo posebej označen avtobus z logotipi univerze.

Ob tem bodo v petek med 11.30 in 14. uro na sedežu rektorata organizirali svetovalni dogodek o tem, kaj je dobro vedeti pred izbiro študija, kjer bodo potekale organizirane predstavitve tudi o bivanju v študentskih domovih, dislociranih fakultetah, o obštudijskih dejavnostih in kariernem svetovanju.

Kot je še dodala Žibretova, želijo z informativnimi dnevi, ob pomembni življenjski odločitvi bodočim brucem ponuditi čim več koristnih informacij, s pomočjo katerih se bodo ti lahko lažje odločili o svoji nadaljnji karierni in študijski poti.

Informativni dnevi bodo sicer na vseh fakultetah potekali v petek ob 10. in 15. uri, v soboto pa ob 10. uri. Na njih se bodo bodoči študentje lahko podrobno seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločitev o študiju.

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami in približno 15.000 študenti druga največja univerza v Sloveniji. Lani se je uvrstila med najboljše v širši regiji po Timesovi lestvici in zasedla najvišje mesto med slovenskimi univerzami.

Njena posebnost je tudi ločenost nekaterih fakultet od Maribora. Fakulteta za varnostne vede je namreč v Ljubljani, fakulteta za organizacijske vede v Kranju, fakulteta za logistiko v Celju, fakulteta za kmetijsko in biosistemske vede v Hočah, fakulteta za energetiko v Krškem in Velenju in fakulteta za turizem v Brežicah.