c S

Zaključili dokazni postopek v tožbi nekdanje dekanje FHŠ Mikoličeve proti Univerzi na Primorskem

07.02.2017 13:45 Koper, 07. februarja (STA) - Na koprskem delovnem sodišču so danes s pričanjem Gorazda Drevenška sklenili dokazni postopek v tožbi nekdanje dekanje Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Vesne Mikolič, ki Univerzi na Primorskem (UP) očita nezakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi. Sodišče bo sodbo izdalo v pisni obliki.

Drevenšek, ki je spomladi 2012 po razrešitvi Mikoličeve prevzel vodenje fakultete kot vršilec dolžnosti, je danes na sodišču kot izvirni greh za stanje, ki je vodilo do razrešitve dekanje, izpostavil sprejem nove uredbe o načinu financiranja študijskih programov v letu 2010. To je po njegovi oceni pomenilo kolaps za številne študijske programe, ki so bili sicer akreditirani in jih je potrdila tudi vlada.

"Kdor koli bi bil dekan, bi imel težave," je še poudaril Drevenšek ter dodal, da so številni študijski programi še danes finančno podhranjeni. Po drugi strani pa Mikoličeva kljub zaostreni situaciji in v nasprotju s pričakovanji vodstva univerze ni bila sposobna pripraviti programa optimizacije stroškov, je navedel. Precejšen strošek so predstavljali avtorski honorarji, ki so predstavljali za 400.000 evrov stroškov na leto.

Pod njegovim vodenjem so stroške fakultete za naslednje študijsko leto zmanjšali z 2,8 na 1,9 milijona evrov, tako s stabilizacijo pogodb kot z ukrepi na področju avtorskih honorarjev, je še povedal Drevenšek.

Mikoličeva je danes sicer opozorila, da se je FHŠ soočal s težavami že od leta 2011, saj niso mogli priti niti do sredstev, ki so jim pripadala po novi uredbi.

Odvetnik Velimir Cugmas, ki zastopa UP, pa je opozoril, da je Mikoličeva imela težave pri usklajevanju študijskega procesa s finančnimi zmožnostmi fakultete že v času Marušičevega predhodnika Rada Bohinca.

Mikoličevo je rektor Dragan Marušič razrešil spomladi 2012, nakar so se začele sodne bitke in pravne interpretacije. Glede nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi Mikoličeve kot dekanje bo koprsko delovno sodišče odločalo v drugo, saj je višje delovno sodišče po pritožbi UP zadevo vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču.