c S

V Radovljici vrsta projektov na čelu z novo knjižnico

07.02.2017 11:54 Radovljica, 07. februarja (STA) - Radovljiška občina ima kljub pomanjkanju sofinanciranja iz evropskih sredstev v teku nekaj velikih investicij. Do septembra naj bi bila zaključena gradnja nove knjižnice, stekla bo gradnja kanalizacije v Kamni Gorici, lotili se bodo tudi ureditve ceste za lesnopredelovalni center.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Radovljici povedal radovljiški župan Ciril Globočnik, občino pri investicijah najbolj teži to, da razpisov za evropska sredstva iz finančne perspektive 2014-2020 še vedno ni. Zato se mora radovljiška občina letos za knjižnico in druge investicije zadolžiti v višini 2,5 milijona evrov, v prihodnjem letu pa predvidoma za 1,6 milijona evrov.

Gradnja nove knjižnice sicer dobro napreduje in bo letos, po sedmih letih od začetka gradnje, vendarle zaključena. Družba Javna razsvetljava, ki je bila po propadu škofjeloškega Tehnika lani izbrana za dokončanje več let stoječih del, je decembra začela na ogrodje nameščati fasadne plošče. Globočnik računa, da bodo 2,4 milijona evrov vredna dela končana do septembra.

Skupaj naj bi za dokončanje knjižnice porabili okoli 2,8 milijona evrov, saj je treba kupiti še del notranje opreme. Sledila bo selitev, odprtje knjižnice pa župan napoveduje za občinski praznik 11. decembra. Za zgradbo stare knjižnice pa bo letos izdana prostorska presoja za dejavnost medgeneracijskega centra. Prihodnje leto je nato v načrtu priprava projektne dokumentacije za obnovo stavbe in prilagoditev novi dejavnosti.

Obsežen projekt je tudi gradnja kanalizacije v Lipniški dolini. "Po ureditvi Krope v preteklih letih, se sedaj premikamo naprej v Kamno Gorico, kjer bomo letos pričeli s primarnim vodovodom in kanalizacijskim sistemom," je povedal župan in dodal, da gre za več kot milijon evrov vredno naložbo.

Občina namerava več pozornosti nameniti tudi izboljšanju cestne infrastrukture, zato se obeta sanacija več lokalnih cest. Zelo pomembna bo skoraj pol milijona evrov vredna rekonstrukcija Savske ceste, ki je predpogoj za izgradnjo lesno predelovalnega centra in sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso. V treh tednih bo objavljen razpis za izbor partnerja za izgradnjo centra, za katerega bo občina prispevala zemljišča, potrebuje pa še investitorja.

V naslednjih mesecih občina načrtuje še začetek večje sanacije zidov in objekta Gradu Kamen, do dela katerega so zaradi nevarnosti padajočega kamenja začasno zaprli dostop. Občina vsako leto do leta 2021 za sanacijo gradu predvideva po 35.000 evrov. V načrtu je tudi sanacija strehe na Klinarjevi hiši v Kropi, kjer domuje Kovaški muzej, kar bo stalo 116.000 evrov. Prav tako je predvidena obnova obzidja v grajskem parku v Radovljici v vrednosti 100.000 evrov.